Meest recente artikelen

Steenbolk, niet goed maar steengoed!

NorthSeaChefs stellen voor: de vis van de maand

  • Deel dit artikel:
Steenbolk, niet goed maar steengoed! Artikel

Samen met Lekker Van Bij Ons

In november gaat NorthSeaChef Michael Yates aan de slag met steenbolk, een fijne vis voor fans van kabeljauw.

De kok met Britse roots deed ervaring op in het buitenland en bij de betere restaurants in België. Vandaag is hij samen met zijn vriendin aan de slag in hun eigen restaurant in Antwerpen. De eigenzinnige chef kookt enkel met de beste producten van bij ons.

“Onze keuken bouwt op het werk van onze boeren, het kwaliteitsvlees van onze slagers en de verse vis uit de Noordzee.”

 

Fan van kabeljauw maar toch op zoek naar dat tikkeltje anders? Met steenbolk blijf je in dezelfde familie. Het visvlees is heel fijn en je bakt de vis best op het vel. In de oven kan je steenbolk garen op lage temperatuur. Een licht visje met garantie op een smakelijke culinaire beleving.

Wist je dat?
Je zou de steenbolk een intelligente vis kunnen noemen want hij kiest volop voor… groene stroom. Steenbolken vertoeven graag in de omgeving van windmolenparken. Ze gebruiken ze als kraamkamer en verblijven er het liefst tijdens de eerste twee jaar van hun leven.

Keukengheim
Dat appels en peren groeien in een bepaald seizoen, wist je. Maar wist je dat er ook visseizoenen zijn? Zo eet je steenbolk best in de winter. Van oktober tot en met februari is hun smaak het allerbeste en de aanvoer hoog. Steenbolk wordt typisch gevangen als bijvangst van een andere vissoort. Zonde om die verloren te laten gaan, toch?

Recept
Brandade van steenbolk met haringeitjes en spiegelei

INGREDIËNTEN

  • 1 grote steenbolkfilet, in stukjes gesneden
  • 3 grote aardappelen (bintje)
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • peterselie, fijngesneden
  • dragon, fijngesneden
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml zure room
  • 1 el haringkaviaar
  • 4 eieren
  • zout
  • enkele snippers Parmezaanse kaas

BEREIDING

  • Kook de aardappelen gaar in gezouten water en giet af.
  • Voeg de witte wijn toe en leg de stukjes vis op de aardappelen. Door de warmte van de aardappelen zal de vis garen.
  • Voeg, als de vis gaar is, de zure room, fi jngesneden look, dragon en peterselie toe.
  • Plet alles tot een mooie brandade (puree). Er mogen zeker nog wat stukken inzitten.
  • Breng op smaak met zout en werk af met een lepeltje haringkaviaar, een mooi spiegelei, wat groene kruiden en enkele snippers Parmezaanse kaas.

Wie zijn de NorthSeaChefs?
Samen met de andere NorthSeaChefs wil Michael Yates lokale vis populairder maken. Iedereen kent zalm en kabeljauw. Maar onbekendere Noordzeevissen, zoals steenbolk, moeten op gebied van smaak en duurzaamheid niet onderdoen. Bezielers Filip Claeys (De Jonkman **) en Rudi van Beylen (Hof ten Damme) richtten het collectief op in 2011. Ze promoten bijvangst van minder bekende vissoorten die door onze Belgische vissers gevangen worden. Onze keuken bouwt op het werk van onze boeren, het kwaliteitsvlees van onze slagers en de verse vis uit de Noordzee.

Ontdek ook de andere ‘vissen van de maand’:

April: Zeebarbeel
Mei: Hondshaai
Juni: Rog
Juli: Noordzeetong
Augustus: Pladijs
September: Heek
Oktober: Zeekat

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen