Meest recente artikelen

Aardappelpuree met oesters (Totjespap)

Een recept van chef-kok Dominique Persoone en een suggestie voor een Bordeauxwijn door sommelier Andy De Brouwer.

Aardappelpuree met oesters (Totjespap) Artikel

ADVERTORIAL

Bekijk hier de opname van dit recept, klaargemaakt in de streek van Bordeaux!

Ingrediënten voor 4 personen

 • 12 oesters
 • 1 kg bloemige aardappelen
 •  1 flinke el + 100 g boter
 • 1 flinke scheut karnemelk
 • 4 sjalotten
 • 1 flinke scheut witte wijn
 • 1 Citroen
 • 4 eieren
 • 1 flinke scheut azijn
 • Zeekraal
 • Nootmuskaat, peper en zout

Bereiding

 1. Maak de oesters open en bewaar ze in hun vocht in de koelkast.
 2. Schil de aardappelen, kook gaar in gezouten water en giet af. Pureer de aardappelen en meng er een flinke eetlepel boter en de karnemelk onder. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
 3. Snipper de sjalotten en fruit in een klontje boter. Zeef het oestervocht en giet samen met de witte wijn bij de sjalotten. Breng op smaak met het sap van de citroen en versgemalen peper. Breng aan de kook en pocheer er de oesters heel even in.
 4. Smelt 100 g boter in een pannetje en verhit tot de boter mooi goudbruin van kleur is.
 5. Pocheer de eieren in kokend water met de azijn.
 6. Leg een eetlepel aardappelpuree op elk bord. Schik er drie oesters, een gepocheerd ei en een klein handvol zeekraal op. Werk af met de hazelnotenboter en versgemalen peper.

 

Aanbevolen wijn

Château Tour de Mirambeau – Entre-Deux-Mers *
Deze zeer frisse witte wijn, een asemblage van Sauvignon, Sémillon en Muscadelle, wordt gekenmerkt door sterke aroma's van citrus met hinten van passievrucht. De eerste dronk is levendig en rechtuit, tegelijk mals en krokant, met een licht gepeperde toets. In de neus vermengt citrusfruit, met voorop pompelmoes, zich met bloemen en witte vruchten. Ondanks een vol, vet en sensueel mondgevoel, komt de wijn toch dynamisch over door zijn sprankelende frisheid die leidt naar een pittige afdronk. Een zeer evenwichtige wijn die graag nog een paar jaar blijft liggen. Dankzij zijn grote succes lanceerde Château de Mirambeau een reeks die 'Cuvée Passion' werd genoemd, met wijnen van druiven van geselecteerde percelen. De witte wijnen van deze reeks hebben een heldere strogele kleur.

* Château Tour de Mirambeau is genesteld op een uitzonderlijk terroir, Entre-Deux-Mers, dat tussen twee waterlopen ligt: de Garonne en de Dordogne. De familie Despagne leeft er al meer dan 200 jaar tussen wijngaarden die van, voornamelijk vrouwelijke, generatie op generatie worden overgeleverd. De Tour de Mirambeau is eigenlijk een oude molen die in Rauzan staat. Dit Middeleeuwse dorp is beroemd om zijn uitgeholde grot die gecreëerd werd door de rivier die onder de kalkgronden stroomt.
De familie Despagne gelooft in duurzame ontwikkeling en past de principes van de biodiversiteit toe: elk jaar zorgen de aanplanting van bomen en hagen, het onderhoud van stromen en rivieren, alsook de bijenkorven, voor de aanwezigheid van een zeer diverse fauna. Het ecosysteem is beter in evenwicht, het milieu is gezonder en de natuurlijke weerstand van het plantenbestand wordt versterkt tegen inheemse ziekten en parasieten.

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen