Meest recente artikelen

Waarom staat België eigenlijk bekend als het land van de chocolade?

Er hangt een verhaal aan vast!

Waarom staat België eigenlijk bekend als het land van de chocolade? Artikel

Iedere Belg én toerist die ons landje al eens bezocht weet het: de allerbeste chocolade eet je in België! Ons land staat er dan ook voor bekend, maar weet je eigenlijk waarom?

Topkwaliteit

Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld. Hierdoor is het cacaopercentage in Belgische chocolade hoger dan in de meeste internationale producten. De chocolade bestaat ook voor 100 procent uit cacaoboter, wat de smaak alleen maar versterkt.

De chocolade is bovendien verfijnd tot 12 microns (een niveau dat wordt gezien als praktisch dezelfde schaal dan die van de gevoeligheid van de smaakpapillen), terwijl dit in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld op 24 microns ligt. Uiteraard wordt de kwaliteit van de chocolade voortdurend gecontroleerd.

Uitvinder van de praline

Belgische chocolade is niet alleen fantastisch lekker, er hangt ook een verhaal aan vast. In België is namelijk de praline uitgevonden, meer bepaald door het bekende merk Neuhaus. Apotheek Jean Neuhaus kwam op het idee om zijn medicijnen te omhullen met een laagje chocolade om zijn klanten te verwennen. Zijn kleinzoon ontwikkelde dit in 1912 verder tot de praline zoals we ze nu kennen: een chocoladesnoepje met heerlijke vulling.

Workshops

Tot slot kun je in België meer doen dan enkel chocolade proeven: je kunt er musea over bezoeken, zelf pralines maken en chocoladeroutes volgen. Redenen genoeg waarom België hét land van de chocolade is, niet?

Loopt het water je al in de mond? Probeer dan zeker deze recepten!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen