Meest recente artikelen

Alles over matcha: gezonde én heerlijke thee

Heerlijk en gezond

Alles over matcha: gezonde én heerlijke thee Artikel

Dat een kopje groene thee gezond is, wisten we al langer. Maar nu heb je ook de groene thee 2.0: matcha green tea, tjokvol voedingsstoffen en antioxidanten.

Een beetje geschiedenis

  • Matcha maakt al sinds de 12de eeuw deel uit van de Japanse cultuur. Tot op de dag van vandaag is het een bekend en gewild brouwsel.
  • Het verschil tussen matcha groene thee en gewone groene thee ligt 'm in de kweek en de bereiding van de theeblaadjes. Matchaplantjes worden in de schaduw gezet, zodanig dat ze meer chlorophyll (dit is de stof die planten een groene kleur geeft) aanmaken.
  • Daarna wordt het als volgt bereid: groene theeblaadjes worden met een steen gemalen tot poeder. Dat poeder wordt dan geklutst met warm water, tot het begint te schuimen. In Japan is matcha een vast onderdeel van de theeceremonie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

  • Er zijn meer antioxidanten aanwezig in matcha, dan in andere thee. Deze zorgen er onder andere voor dat je bloedsuikerspiegel niet piekt of daalt, doordat de energie langzaamaan wordt vrijgegeven. Ook heb je antioxidanten nodig om je te beschermen tegen vrije radicalen. Deze laatste kunnen je cellen beschadigen en kanker veroorzaken.
  • De thee heeft een onstekingsremmende werking op het immuunsysteem.
  • Kan je niet goed tegen cafeïne? Goed nieuws: matcha heeft de voordelen van cafeïne, je wordt er alerter en energieker van, maar niet de nadelen zoals hartkloppingen en nervositeit.
  • Deze thee kan je ook gewicht doen verliezen. Het boost je metabolisme.
  • De chlorophyll die in de matcha zit, bindt schadelijke metalen in je lichaam en voert ze af. Het detoxt je lichaam dus.
  • Matcha bevat L-theanine, dit heeft een kalmerend effect. Deze stof staat erom bekend stress en angst te verminderen en je hartslag te kalmeren.

Hoe drink je het?

Je kunt matcha drinken in theevorm. Of je kunt wat matchapoeder toevoegen aan fruitsap (appel, pompelmoes…) chocolademelk, yoghurt,…
Je bewaart het goedje best in de koelkast, zodat het lekker vers blijft. Stop hem wel in een doosje waar geen lucht aan kan.

Zo maak je matcha thee

Doe 1 gram (een halve theelepel) matchapoeder in een kommetje en druk herhaaldelijk met de bamboe garde om klonters te voorkomen.
Voeg 80 cl warm water toe (dit mag niet warmer zijn dan 80°C).
Klop de thee gedurende enkele seconden met de bamboe garde op tot een schuimige vloeistof.

Lekkere recepten met matcha

 

Bron: libelle.be

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen