Meest recente artikelen

Een hele week eten voor maar €40

Een hele week eten voor €40

Een hele week eten voor maar €40 Artikel

Een hele week eten voor 40 euro, foodbloggers gaan de uitdaging aan! Deze maand: Anniek van Cuberdon & Macaron.

Foodblogger Anniek van Cuberdon & Macaron gaat de uitdaging aan

Foodblogger Anniek van Cuberdon en Macaron kookt 5 dagen voor €40. Haar aanpak? Een 'ode aan de bomma' met een verfrissende insteek; échte Vlaamse kost met seizoensproducten van eigen bodem. Gerechtjes die je snel op tafel tovert of op voorhand kan klaarmaken.

Geslaagd?

Bijna! Anniek spendeerde €42,37.

Boodschappenlijstje

Aan de kook

 

Het weekmenu van Anniek

 

Maandag: Zoetemelksaus met boontjes, aardappelen en een zachtgekookt eitje

"Dit recept is er eentje van mijn grootmoeder uit de Denderstreek, die het altijd klaarmaakte op Goede Vrijdag."

Dinsdag: Tortilla met witte pens

"M'n wederhelft is verzot op tortilla. Ikzelf houd dan weer van de veelzijdigheid van pensen."

Woensdag: Tagliata op zijn Belgisch

"Deze tagliata is mijn versie van een Italiaanse klassieker waar ik jaren geleden verliefd op ben geworden."

Donderdag: Hondshaai met gnocchi in tomatensaus

"Hondshaai is nog niet superbekend, maar daar is stilaan verandering aan het komen. Hij was immers vis van het jaar in 2015!". Het recept vind je hier.

Vrijdag: Pissaladière met haring

"Pissaladière is een doodsimpel, maar héérlijk gerecht. Zeker de moeite om eens uit te proberen." Het recept op de website van Anniek vind je hier.

De Recepten

Zoetemelksaus met boontjes, aardappelen en een zachtgekookt eitje

4 pers. • 35  min.

Ingrediënten

600 g vastkokende aardappelen • 600 g prinsessenboontjes • 8 eitjes • 750 ml volle melk • 90 g  hoeveboter • veel nootmuskaat • peper en zout

Zo maak je het

1. Schil de aardappelen en maak de boontjes schoon. Kook de aardappelen gaar. Hou ze warm. Kook de eitjes 4 minuten in water.

2. Laat de boter in een steelpannetje op een middelmatig vuur smelten en wacht tot ze bruin begint te kleuren.

3. Neem van het vuur en laat eventjes afkoelen. Voeg de melk toe en breng op smaak met peper, zout en veel nootmuskaat. Warm de saus nog even op.

4. Schik de aardappelen op een bord en leg er de boontjes bovenop.

5. Maak een kuiltje voor de zachtgekookte eitjes en overgiet met een flinke scheut zoetemelksaus.

Graag wat meer pit? Strooi er dan fijngesnipperde ui over en serveer er een flinke schep mosterd bij.

Tortilla met witte pens

4 pers. • 40 min.

Ingrediënten

600 g vastkokende aardappelen • 3 witte pensen • 1 tomaat of 100 g paprikareepjes • 6 eieren • 50 g hoeveboter • bieslook • peper en zout

Zo maak je het

1. Schil de aardappelen en snij ze in dikke schijven. Kook ze gaar in gezouten water en giet af. Verwarm de oven voor op 160°C.

2. Snij de pensen in schijven, bak ze mooi bruin in hoeveboter en zet opzij. Smelt nog wat extra hoeveboter en voeg de aardappelschijfjes toe.

3. Kluts de eieren en kruid met peper en zout. Giet over de aardappelen en schuif de pan in de oven. Schik na 15 minuten de schijfjes pens op de tortilla en laat nog 10 minuten mee bakken.

4. Werk de tortilla af met de stukjes tomaat en bieslook.

Tagliata op zijn Belgisch

4 pers. •  20 min.

Ingrediënten
400 g rundsteak • 200 g veldsla • 2 stronkjes witloof • 150 g kastanjechampignons • 100 g oude kaas

Voor de dressing • 4 el mayonaise • 1 el mosterd • 2 el gehakte bieslook • peper en zout

Zo maak je het

1. Maak de groenten schoon. Snij het witloof in reepjes de champignons in schijfjes.

2. Laat een grillpan heet worden en bak de champignons mooi bruin. Meng de veldsla met het witloof en werk af met de afgekoelde champignons. Laat de grillpan nogmaals heet worden en bak de steak goed aan. Haal van het vuur en laat het vlees even rusten.

3. Maak ondertussen de dressing: meng de mayonaise met de mosterd en werk af met peper en zout.

4. Snij het rundsvlees in fijne reepjes en schik de reepjes over de salade.

5. Rasp de oude kaas en verdeel over het vlees en de salade. Werk af met de dressing en de fijngesnipperde bieslook. Heerlijk met brood of verse frietjes.

Hondshaai met gnocchi in tomatensaus

4 pers. • 50 min.

Ingrediënten

Voor de hondshaai: 750 g hondshaai • 200 ml olie • 100 g bloem • peper en zout

Voor de gnocchi: 400 g gnocchi • 50 g hoeveboter

Voor de tomatensaus: 1 potje tomatenpuree (70 g) • 1 blik tomaten • 1 blikje ansjovis • 2 sjalotten • 2 teentjes knoflook • 3 el olijfolie • enkele takjes rozemarijn en tijm • 3 blaadjes laurier • peper en zout

Zo maak je het

1. Verwarm een flink scheut olijfolie in een kookpot. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Fruit ze aan in de olie.

2. Voeg het blikje ansjovis toe. Hak de kruiden fijn en voeg ze toe. Doe de tomatenpuree en de tomaten erbij en laat een half uurtje sudderen.

3. Dep de hondshaai droog en snij in moten van 5 cm. Kruid met peper en zout. Haal de stukken vis door de bloem, verhit de olie in een pan en bak de vis.

4. Kook de gnocchi 2 minuten in lichtgezouten water. Giet af en laat uitlekken.

5. Laat boter bruinen in de pan en bak de gnocchi kort aan.

6. Serveer  de gebakken hondshaai met de verse tomatensaus en de gnocchi.

Pissaladière met haring

4 pers • 40 min.

Ingrediënten

1 rol bladerdeeg • 6 haringfilets • 200 g groene sla • 100 g ansjovisfilets • 1 kg witte uien • 3 takjes tijm • 3 el olijven • 1 el rodewijnazijn • 1 el mosterd

Zo maak je het

1. Snij de ui in fijne ringen. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit 3 el olie in een pan met een dikke bodem.

2. Roer af en toe en breng op smaak met peper en een kleine hoeveelheid zout.

3. Verwarm de oven voor op 180°C, rol het bladerdeeg uit en leg het in een ronde bakvorm.

4. Doorprik het bladerdeeg en verdeel er het uienmengsel over. Werk af met olijven en ansjovis.

5. Bak de pissaladière 25 minuten in de oven.

6. Serveer met een fris slaatje en haring.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen