Meest recente artikelen

Nooit meer kruiden weggooien dankzij deze tips

Bye bye verspilling!

Nooit meer kruiden weggooien dankzij deze tips Artikel

Veel kruiden over? Dankzij deze hippe keukentools uit onze shop kun je je kruiden verwerken én bewaren voor de rest van het jaar!

Je kent het wel: je hebt een kruidenplantje gekocht in de winkel of hebt er zelf gezaaid. Je gebruikt het in één of twee gerechtjes, en blijft nadien met een grote overschot zitten. Het is jammer om ze weg te gooien maar weet er écht geen blijf mee. Wij weten raad: door je kruiden op allerlei verschillende manieren te verwerken, kan je ze veel langer bewaren en ga je verspilling tegen. Zo kan je heel het jaar lang genieten van je zalige, zelfgemaakte kruidenbereidingen.

Drogen

Door je kruiden te drogen, kan je ze tot één jaar bewaren. Hoe je het doet? Heel simpel! Begin alvast met je kruiden af te knippen. Je kan dit best 's ochtends doen, want dan bevatten ze meer smaak en aroma's. Hierna kan je ze op 2 manieren drogen.

Lucht drogen

Dit is de beste manier om kruiden die niet zo veel vocht bevatten te drogen (bv. dolle, rozemarijn, oregano). Bind enkele takjes (5 à 10) samen met een koortje of elastiekje en plaats ze met de steeltjes naar boven in een papieren zakje. Bind het zakje voorzichtig dicht en maak er enkele verluchtingsgaatjes in. Hang het op aan de de steeltjes een in warme maar goed verluchte kamer en laat minstens een week hangen.

In de oven

Dit is een goede methode om kruiden die meer vocht bevatten te drogen (bv. bieslook, munt, basilicum). Leg de kruiden die je wil drogen op een bakpapier en zorg dat ze niet té dicht op elkaar liggen. Zet je oven op de laagste stand en laat ze 1 à 2 uur drogen. Draai ze regelmatig om. Je kruiden zijn klaar wanneer ze knapperig worden.

Tip: Wanneer je kookt met gedroogde kruiden kan je er best wat meer van gebruiken. Door het drogingsproces verliezen ze namelijk vocht en dus ook wat smaak.

Mengen

Maak je eigen kruidentuiltje of Maak je eigen kruidenmengelingen door je (gedroogde) kruiden te combineren. Enkele leuke combinaties:

  • Kruidenzout: zeezout + gedroogde kruiden als basilicum, peperbes en rozemarijn.
  • Provençaalse kruiden: tijm, oregano, bonenkruid, basilicum, rozemarijnen en marjolein.
  • Stoofvleeskruiden: mosterdzaad, peper, kruidnagel, nootmuskaat, foelie, piment en laurierblad.
  • Barbecuekruiden: zout, korianderpoeder, mosterdpoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, peper, paprikapoeder, chilipoeder en oregano.

Doe ze in een leuk potje en bewaar ze in je keukenkast of geef ze cadeau.

Olie

Pimp je olijfolie met heerlijke kruiden. Hoe je het maakt? Heel simpel: verzamel je favoriete kruiden en meng ze samen met wat geperste knoflook met de olijfolie. Lekker om mee te bakken of te verwerken in gerechtjes, maar ook leuk om cadeau te geven!

Invriezen

Toch nog kruiden over? Je kan ze makkelijk invriezen. Verwerk ze in ijsblokjes en om je drankjes mee op te vrolijken of maak er kruidenblokjes van. Dat laatste doe je door je kruiden fijn te hakken, ze over ijsblokjesvormpjes te verdelen en er olijfolie aan toe te voegen. Vries ze in en haal je blokjes eruit wanneer je een vetstof met pit nodig hebt. De video hieronder toont je hoe je het doet.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen