Meest recente artikelen

7 keukenblunders en hoe je ze kunt voorkomen

Nooit meer klunzen in de keuken

7 keukenblunders en hoe je ze kunt voorkomen Artikel

Bij iedereen gaat het wel eens fout in de keuken. Maar heel veel keukenrampen kun je voorkomen. Met onze tips gaat het vast goed (en loopt er toch nog iets mis, dan zijn er altijd nog pizza en frietjes).

1 Dat smaakt een beetje raar, niet?

Regel nummer één in de keuken: proef van wat je maakt en gooi er niet zomaar wat kruiden bij. Je wilt toch niet dat je gasten zich verslikken in te erg gepeperde soep, of pas aan tafel vaststellen dat je de panna cotta met zout in plaats van met suiker hebt gemaakt?

2  Help! Brand in de oven!

Laat ons raden: je bakpapier is in brand gevlogen? Dan lag het te dicht bij de verwarmingselementen of bij de wanden van je oven. Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C. Toch vlammen? Schakel de oven uit en hou de ovendeur in elk geval dicht, door gebrek aan zuurstof dooft de brand vanzelf. Bak je in een gasoven, draai dan wel de gaskraan toe.

3 Oh nee! De hele keuken geverfd met soep!

Je mixer die alles onderspat of, erger nog, het deksel dat van de blender vliegt… Dat kun je voorkomen door een theedoek over je kookpot te leggen wanneer je mixt en zo spatten tegen te houden, of door je soep eerst een beetje te laten afkoelen vooraleer je ze in de blender doet: door de stoom van te hete soep kan het deksel loskomen. Bovendien is het altijd veiliger iets te mixen wat niet kokendheet is: spatten hete saus of soep kunnen serieus pijn doen.

4 Grr! Dat dure visje blijft plakken aan de antiaanbakpan!

Twee mogelijke redenen: óf de antiaanbaklaag van je pan is beschadigd (tijd voor een nieuwe pan dan), óf je hebt je pan niet lang genoeg laten voorverwarmen. Geduld hebben is de boodschap, de volgende keer. En voor nu: een lekker sausje erover en je ziet er niks meer van.

5 Verdorie! De groenten platgekookt…

Net een telefoontje van je beste vriending gekregen toen de groenten stonden te koken en nu sta je naar een pot vieze prak te staren… Helaas, deze groenten zijn niet meer te redden. Maar…  je kunt ze wel nog verwerken tot soep of tot stoemp. Misschien niet wat je gepland had te eten, maar ook lekker. Tip voor de volgende keer: stoom je groenten, zo worden ze nooit écht te plat.

6 Ai, geknetter in de magnetron!

Gebruik in je microgolfoven alleen materialen waar op staat dat je ze in de magnetron mag gebruiken. Aluminiumfolie, plastic verpakkingen, piepschuim schaaltjes, borden met een gouden of zilveren randje: allemaal een no-go! Zet je glazen schalen in je gewone oven, let er dan ook op dat deze hittebestendig zijn zodat ze niet springen. Lasagne met glasschilfers erin is voor de vuilnisbak.

7 Oeps… De bakvorm vergeten in te vetten :-(

Het overkomt ons allemaal wel eens op een slechte dag. Nee, die cake krijg je er niet meer zonder brokkelen uit. Maar misschien is dit hét moment om een nieuw recept uit te vinden. Probeer je cake zo goed en zo kwaad als het gaat te ontvormen. Heb je nog een groot stuk kunnen redden, snij dit dan in plakken, steek er rondjes of vierkantjes uit en versier ze zodat ze eruitzien als kleine taartjes. Is het één grote kruimelboel geworden? Maak dan glaasjes waarin je wat fruit en pudding doet en die je afwerkt met je zelfgemaakte crumble. Of creëer een nieuwe trend – dit gebak móét je met z’n allen uit de vorm opeten: wedden dat iedereen dat gezellig vindt?

En na al deze tips toch nog geblunderd? Eén advies: lach erom, en bestel gezellig pizza of frietjes.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen