Meest recente artikelen

Je lichaam in balans

Je lichaam in balans Artikel

Eet je te veel calorieën en verbruik je er te weinig, dan slaat de weegschaal door. Het is dus aan jou om er een mooi evenwicht in te vinden.

Ons lichaam is een ingenieuze machine die veel energie vraagt om optimaal te functioneren. Daarom moeten we voldoende en evenwichtig eten. Energie wordt geleverd door koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol. Maar we hebben ook vitaminen, mineralen en vezels nodig. Deze leveren geen calorieën, maar zijn absoluut nodig om ons fit te voelen.

Alle mensen zijn verschillend en om z'n lichaam te laten functioneren, verbruikt de ene mens meer energie dan de andere. Die interne verbranding noemen we het 'basaal metabolisme'. Dit is gedeeltelijk erfelijk bepaald, maar het energie-evenwicht (calorie-inname versus calorieverbruik) heb je helemaal zelf in de hand.

Als je méér calorieën eet dan je nodig hebt, helt de balans over naar méér gewicht. Die calorieën worden bepaald door wat we eten, hoeveel we eten, hoe vaak we eten en hoe we het eten bereiden. Elke calorie telt en het heeft geen belang wanneer we die eten. Het is een optelsommetje en het aantal calorieën dat je dagelijks eet, bepaal je dus zelf.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen