Meest recente artikelen

Lunchbox-ideetjes

Met liefde gemaakt

Lunchbox-ideetjes Artikel

Wat geef je je kind mee naar school voor de lunch? Wil je dat het ook daar lekker en gezond eet? Je vindt hier enkele recepten van gezonde meeneemgerechten voor je kind (en jezelf).

Een gezonde boterham

Geef je kind de volgende regel mee: brood eet je met beleg en niet omgekeerd!
Al te vaak wordt gedacht dat brood een dikmaker is. Mensen die willen vermageren, eten vaak minder brood. Wat ze echter vergeten, is dat brood nooit alleen gegeten wordt. En daar ligt juist de misvatting. Veel belegsoorten bevatten veel verborgen vetten. Deze producten hebben een hoge calorische waarde. Enkele voorbeelden van vetrijk broodbeleg zijn: bereid gehakt, paté, salami, witte pens, boerenworst, salades bereid met mayonaise, vette kaassoorten zoals harde, vaste kazen, ook type brie en camenbert… Deze belegsoorten kunnen af en toe, maar ze zijn een minder goede keuze.

Bruin- of witbrood?

Bruinbrood en witbrood leveren praktisch evenveel energie. Toch zijn bruine broodsoorten en volkorenbrood gezonder. Ze bevatten meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen.  Door de aanwezigheid van vezels geeft volkorenbrood sneller een verzadigd gevoel.

De brooddoos: het oog wil ook wat!

Kinderen zijn kritisch. Iets wat er goed uitziet,  zullen ze al een stuk lekkerder vinden. Voldoende variatie in de brooddoos is de boodschap!

Enkele tips:

  • Kies eens een andere broodsoort. Er is keuze genoeg: tiengranenbrood, volkorenbrood, speltbrood, roggebrood, sojabrood, notenbrood… Je kunt de boterham ook in verschillende vormen snijden, bijvoorbeeld de ene dag 2 driehoekjes, de volgende dag 2 rechthoeken. Of snij een boterham eens in reepjes…
  • Kies samen met je kind een mooie brooddoos, laat je kind er stickers op plakken of schrijf er de naam van je kind in sierlijke letters op.
  • Geef je kinderen groenten mee, zoals enkele schijfjes komkommer of tomaat tussen de boterham. Je kunt ook een flinke portie rauwkost in een goed afgesloten potje of enkele groenten op een spiesje meegeven. Of gebruik uitsteekvormpjes.
  • Stop een dessert in de brooddoos. Een stuk fruit, stukjes fruit op een spiesje of zelfgemaakte fruitsalade in een goed afgesloten potje. Ook melkproducten in een kleine verpakking, zoals een sojadrankje of een potje magere yoghurt zijn ideaal om mee te nemen naar de school.
  • Stop een leuk en kleurrijk servet in de brooddoos
  • Stop er op bijzondere dagen een boodschap bij. Een kort mopje, verjaardagswensen of 'smakelijk eten met de groetjes van mama en papa'.
  • Betrek je kind bij het samenstellen van de inhoud van de brooddoos. Laat het bijvoorbeeld kiezen tussen ham of kaas, een appel of een kiwi.

Meeneemlunches, ook voor kids

Naast gezonde broodmaaltijden, kan je je kind ter afwisseling ook andere lunchgerechten meegeven naar school. Je kan ze de avond voordien klaarmaken en afgedekt in de ijskast bewaren. Dat bespaart je heel wat beslommeringen de volgende ochtend.

Deze tips verschenen eerder in Een goed gewicht voor je kind, een gezond voedingspatroon voor het hele gezin, geschreven door diëtiste Lien Joossens met evenwichtige recepten van Lies Elslander – € 19;95 – Standaard Uitgeverij – ISBN 978902222931.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen