Meest recente artikelen

Zelf frietjes maken: 5 goudbruine tips van de Frietfiets

Local

  • Deel dit artikel:
Zelf frietjes maken: 5 goudbruine tips van de Frietfiets Artikel

Frieten mogen dan wel typisch Belgisch zijn, het zijn twee Nederlanders die op het idee kwamen om verse en 100% biologische frietjes te bakken vanuit, jawel, een bakfiets.

“Werken met eerlijke producten binnen een duurzaam concept, dat is het opzet van de Frietfiets in een notendop”, vertelt frietbakker Roderick Heijning. “We gaan voor biologisch omdat je dat écht proeft.”

“De aardappelen die wij gebruiken voor onze frietjes zijn helemaal biologisch en smaken zoals een aardappel hoort te smaken. Nu is bio nog bijzonder, maar onze droom is dat het binnenkort de normaalste zaak van de wereld is om geen bewerkt eten meer te kopen. En met Frietfiets bewijzen we alvast dat bio-frietjes geweldig lekker zijn!”

Zelfgemaakte biologische frietjes: de mannen van Frietfiets delen 5 goudbruine tips 3

In een authentieke, op maat gemaakte bakfiets, worden de verse en 100% biologische frieten gebakken. In Nederland rijden intussen al acht Frietfietsen rond. In hartje Utrecht vind je ook de Frietwinkel, waar elke dag biologische frietjes gesneden en gebakken worden.

Zo maak je ze zelf: 5 gouden tips voor goudbruine frietjes  

Zelfgemaakte biologische frietjes: de mannen van Frietfiets delen 5 goudbruine tips 1

  1. Koop kruimige, biologische aardappelen. Die kan je met de schil er nog aan bakken. Frietjes mét schil zorgen voor een specialere en vollere smaak. Was de aardappelen goed, om zeker alle aarde eraf te spoelen.
  2. Gebruik biologische zonnebloemolie om je frietjes in te bakken. Die geeft volgens ons een heel goeie smaak aan de frietjes. Kies voor de variant waarbij het brandpunt hoger ligt dan bij de reguliere zonnebloemolie. Een olie met een maximaal verhittingspunt hoger dan 200°C, zorgt ervoor dat er geen schadelijke deeltjes vrijkomen als je ermee frituurt.
  3. Snij de frietjes dik genoeg. Ze mogen zeker 1 centimeter dik zijn. Je kan ze natuurlijk ook dikker of dunner snijden, maar wij vinden dit alvast de perfecte frietjesdikte!
  4. Bak de voorgesneden frieten voor op ongeveer 140 graden. Vier à vijf minuten volstaan. Let wel goed op dat de frieten niet verkleuren. Laat ze daarna een halfuur nagaren. Daarna kan je de frieten afbakken op 175 graden, tot ze mooi krokant zijn en een bruine kleur hebben. Té bruine frieten zijn niet goed, dat betekent dat de aardappelen te koud bewaard zijn en dat het zetmeel zich heeft omgezet in suikers. Die karamelliseren in de frituur en zorgen voor de te bruine kleur. 
  5. Werk de frietjes af met biologisch zeezout. Een heerlijk lichtzure mayonaise naar keuze maakt het helemaal af!

Zelfgemaakte biologische frietjes: de mannen van Frietfiets delen 5 goudbruine tips 4

Websites: www.frietfiets.nl en www.frietwinkel.nl

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen