Meest recente artikelen

Pascale Naessens over haar nieuwe boek

Echt eten

Pascale Naessens over haar nieuwe boek Artikel

In haar nieuwste boek wil Pascale Naessens het over écht eten hebben. Geniet mee van haar pure, eenvoudige keuken en de gezelligheid die daarbij hoort.

Pascale Naessens: "In mijn nieuwste kookboek wilde ik de focus nog meer leggen op echt eten. De laatste jaren hebben we voeding vaak gezien als ballast, als iets dat snel moet gaan. We hebben te veel uit handen gegeven, waardoor we te veel geraffineerde voeding hebben gegeten. In al mijn boeken, maar in dit boek in het bijzonder wil ik mensen de kennis meegeven om echt te eten en daar ook van te genieten. 'Pakjesvoeding' of geraffineerde voeding is geen echt eten meer, je moet er erg veel van eten voor je een echt verzadigd gevoel krijgt."

"We moeten weer stilstaan bij wat echte, voedzame voeding is. Daarmee wil ik absoluut niemand met de vinger wijzen of zeggen wat je wel of niet moet doen. Ik wil mensen gewoon informeren, zodat je zelf de juiste keuzes kunt maken en kunt voelen wat voor jou het beste is."

"Er zijn heel veel verschillende manieren van eten, maar ze zijn niet allemaal even geschikt voor iedereen. We moeten meer verbinden in plaats van te blijven hangen in dezelfde discussies. Het gaat erom dat je begrijpt waarom iets voor jou beter is en voor een ander dan weer niet. Er zijn mensen die genieten van suiker en die dat best kunnen verdragen, maar anderen kunnen daar dan weer niet goed tegen. Er zijn mensen voor wie een keto-dieet perfect werkt, maar er zijn ook mensen die zich niet goed voelen bij zoveel beperkingen."

Pure voeding

"Het gaat erom dat onze basisvoeding weer pure, echte voeding moet zijn. Eten dat verzadigt en verwent tegelijkertijd. Net daarom heb ik deze keer ook meer dessertjes in mijn boek gestopt. De afgelopen maanden waren niet makkelijk, de wereld lijdt en ik begrijp dat iedereen dan nood heeft aan meer verwennerij. Maar ik wil aantonen dat desserts je lichaam ook kunnen voeden, en dat het dus anders kan. Eigenlijk zijn mijn desserts en ontbijtjes zelfs inwisselbaar, ze hebben vaak fruit als basis en bevatten wel suikers, maar nooit geraffineerde. Als ik het in mijn boek over suiker heb, dan verwijs ik steeds naar uitleg over verschillende soorten suikers. Zo kan iedereen uitmaken wat voor hem of haar het beste is."

Informeren

"Ik wil vooral informeren en kennis meegeven. We weten inmiddels dat de manier waarop we eten niet gewoon 'een levensstijl' is, maar dat het ook écht belangrijk is voor onze gezondheid. Weet je, zwaarlijvigheid gaat over veel meer dan 'te veel eten' en 'te weinig discipline', het wordt tijd dat we dat debat opentrekken. In Nederland bijvoorbeeld wordt daar op een open manier over gesproken, daar kunnen we nog veel van leren. Niemand heeft iets aan verwijten of verplichtingen. Het gaat erom dat iedereen naar zijn of haar lichaam leert te luisteren en de kennis meekrijgt om zelf de juiste beslissingen te maken."

Genieten

"Eten moet ook echt genieten blijven, voor iedereen. In dit boek ligt ook daar mijn focus op. Je ziet er erg veel foto's in, van de natuur, mijn nieuwe serviescollectie… Ik geef ook graag tips over hoe je je interieur of je tafel mooi maakt. Door de bizarre omstandigheden van de voorbije maanden kon ik me deze keer echt helemaal en enkel en alleen focussen op dit boek. Paul en ik hebben ontzettend veel genoten en het was ergens ook heel romantisch allemaal. Ook die romantiek vind je terug in mijn boek. Het gaat om echt eten, echt genieten en om die extra gezelligheid waar we nu allemaal nood aan hebben."

'Echt Eten', Pascale Naessens, € 25,99, Uitgeverij Lannoo

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Pascale Naessens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen