Meest recente artikelen

7 geboden als je garnalen gaat maken

Garnalen zoals het moet: sappig en bomvol smaak

 • Deel dit artikel:
7 geboden als je garnalen gaat maken Artikel

Vallen de garnalen die je thuis maakt net wat taaier uit dan verwacht? Zonde! Misschien maak je je schuldig aan één van de veelgemaakte fouten. Geen nood, wij vertellen hoe je garnalen maakt volgens de regels van de kunst.

1. Gebruik geen voorgekookte garnalen

Voorgekookte garnalen in de pan kieperen? Dat is vragen om een taai resultaat. Opgelet, voor sommige recepten passen voorgekookte garnalen net wel, zoals in een garnalencocktail, tomaat-garnaal of rechtstreeks in een salade, lenterolletjes, soepje, risotto of ovenschotel. Ga je garnalen bakken in de pan, gebruik dan ongekookte (grijze) garnalen.

2. Ga voor diepgevroren garnalen

De meeste verse – dus ongevroren- garnalen die je in de winkel liggen, zijn al eens bevroren en ontdooid vlak voor ze de toonbank ingaan. Ga je die dan bakken in de pan, dan is de kans groot dat ze meteen taai worden. Je weet namelijk niet hoe lang ze al in de supermarkt liggen. Met garnalen uit de diepvriezer kies je vaak voor de meest verse optie. Die zijn slechts één keer bevroren, en gooi je in de pan meteen na het ontdooien. Sappige garnalen verzekerd!

3. Pel je garnalen zelf

Elke garnalenfan is het hierover eens: garnalen die je zelf nog moet schoonmaken bevatten meer smaak. Kies dus als het even kan voor ongepelde garnaaltjes. Garnalen schoonmaken een groot werk? Think again! Volg onze tips voor het pellen van garnalen en het klusje is zo gepiept.

4. Dep de garnalen droog

Natte garnalen in de pan leggen, zorgt ervoor dat de garnalen eerder gaan koken in plaats van bakken. Ja, je leest het goed. Een gekookte garnaal is taai en dat is echt jammer. Dep de garnalen dus eerst goed droog voor je ze gaat bakken. Zo worden ze kort gebakken, en gaart de binnenkant mee zonder taai te worden.

Lees verder na de recepten

 • Ik heb alle tijd
 • Iets duurder
 • Erg makkelijk

Scampi's met limoen

 • Mag even duren
 • Goedkoop
 • Erg makkelijk

Tagliatelle met scampi's in kruidensaus

 • Snel klaar
 • Iets duurder
 • Erg makkelijk

Spaghetti met gamba's en courgette

 • Mag even duren
 • Iets duurder
 • Erg makkelijk

Italiaanse scampi's

5. Neem je tijd

Kook je voor een grote groep? Doe de garnalen dan niet allemaal samen in de pan. Hier geldt dus het principe van wokken, een overladen pan gaat snel afkoelen. Het resultaat? De garnalen gaan niet meer bakken maar koken. Bak als het nodig is in verschillende keren en vermijd dat je alle garnalen in één keer in de pan legt.

6. Gebruik een hete pan

Laat de pan goed heet worden als je begin met bakken. Bak ze langs elke kant voor ongeveer 2 minuten en roer één keer om. Zorg ervoor dat je niet teveel roert in de pan. De garnalen moeten dichtschroeien, zo zijn ze het lekkerst.

7. Haal ze meteen uit de pan

Laat garnalen nooit in de pan liggen als je klaar bent met bakken. Zo gaan ze nagaren, en worden ze taai. Zijn ze dichtgeschroeid? Haal ze dan meteen uit de pan en leg ze meteen op het bord of serveerschaal. Ga je garnalen in saus maken? Zorg er dan ook voor dat de garnalen niet te lang garen. Je voegt ze best pas op het einde toe aan de saus.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen