Meest recente artikelen

Onmisbaar in de keukenkast: de vleeshamer

Zo kies je de juiste

Onmisbaar in de keukenkast: de vleeshamer Artikel

Maak jij je cordon bleu graag zelf of geniet jij wel eens van een bordje carpaccio? Dan is een vleeshamer onmisbaar in jouw keuken!

Wat is het?

Een vleeshamer ziet eruit als een… hamer, jawel. De onderkant is gekarteld en dient om op het vlees te slaan. Op die manier wordt de weefselstructuur van het vlees doorbroken en wordt het vlees malser. Er bestaan ook hamers met een glad oppervlak. Dat zijn vleeskloppers en die worden gebruikt om vlees plat te slaan, voor bijvoorbeeld schnitzel of carpaccio.

Wout Hendrickx

Waarom en hoe gebruik je het?

Met een vleeshamer wil je vlees dus platter of mals maken. Let wel: je hoeft niet op elk willekeurig stuk vlees te gaan hameren. Een goede steak heeft dat absoluut niet nodig. Bovendien droogt platgeslagen vlees makkelijker uit, gaart het sneller en is het moeilijker saignant te houden. Bij verhitting zal het platgeslagen vlees trouwens weer een stuk oprekken en wat dikker worden. Wil je dat niet, dan kun je het vlees paneren om het mooi plat te houden.

Heb je het echt nodig?

Het maakt écht een verschil als je taaiere of dunne vleessoorten een paar klappen met je vleeshamer verkoopt. Je kunt dat doen met ander keukengerei, zoals de onderkant van een koekenpan of een deegrol, maar die hebben natuurlijk geen gekartelde kant. Het zijn net die inkepingen die het bindweefsel kapotmaken en taaie vlees sappiger maken.

Waarop moet je letten bij aankoop?

Koop er zeker eentje met een grove én een gladde kant. Dan heb je een vleeshamer en vleesklopper in één en kun je zowel het weefsel breken als het vlees platslaan. Het kan ook handig zijn eentje te kiezen met antislip greep. Je wil niet dat de hamer uit je hand glijdt als je met alle geweld op je vlees gaat slaan. Voor het materiaal kiezen wij voor eentje van smaakneutraal roestvrij staal. Helemaal blij worden wij als de hamer niet te groot is, je hem makkelijk kunt opbergen én hij in de vaatwas mag.

Aan de slag

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen