Meest recente artikelen

Julie Van den Kerchoves kerstmenu: heerlijke en snelle groentegerechten

Plantaardig lekkers met kerst.

  • Deel dit artikel:
Julie Van den Kerchoves kerstmenu: heerlijke en snelle groentegerechten Artikel

Benieuwd naar het kerstmenu van foodie Julie Van den Kerchove? Ze zet dit jaar alweer zalige én feestelijke keto-recepten op tafel. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Ovengebakken chips van zoete aardappel met pesto

Heb je al eens chips gemaakt van zoete aardappel? Als je ze lang genoeg bakt, worden ze lekker krokant. Experimenteer ook eens met raap, pastinaak, knolselder of zelfs daikonradijs!

 

Ingrediënten

  • 3 grote zoete aardappelen
  • 2 el gesmolten extra vierge kokosolie (of olijfolie)
  • Zeezout
  • Provençaalse kruiden

Voor de pesto:

  • 2 grote handjes basilicum
  • 2 grote handjes fijngesneden boerenkool zonder nerf
  • 1/2 kop pijnboompitten
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1/2 kl zout
  • Optioneel: 1 el Shiro-miso + 1 kl edelgistvlokken

 

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Spoel en droog de zoete aardappelen.
  3. Gebruik een mandoline, dunschiller of scherp mes om de zoete aardappelen in flinterdunne schijfjes te snijden.
  4. Leg de schijfjes naast elkaar op verschillende bakplaten. Zorg ervoor dat ze niet overlappen, zo hebben ze plaats om lekker krokant te worden. Breng de schijfjes zoete aardappel op smaak met wat gesmolten kokosolie, Provençaalse kruiden en zeezout.
  5. Bak 20 à 30 minuten en draai ze halfweg eens om. Let erop dat ze zeker niet verbranden.
  6. Maak ondertussen de boerenkoolpesto. Mix basilicum, boerenkool, pijnboompitten, olijfolie, citroensap en zeezout in een keukenmachine voorzien van een S-vormig mes tot een smeuïge pesto. Je kunt ook een lepeltje Shiro-miso en/of edelgistvlokken toevoegen voor extra smaak.
  7. Als de chips van zoete aardappel klaar zijn, kan je ze meteen serveren. Hoe verser, hoe krokanter. Heerlijk met een lepel pesto!

 

Falafelballetjes met tahinsaus

Op zoek naar een creatief voorgerecht? Deze falafelballetjes met tahinsaus zijn glutenvrij en echte smaakbommetjes! Presenteer ze met taboulé van bloemkoolrijst en granaatappel.

 

Ingrediënten

  • 1 kop pompoenpitten
  • 1 kop amandelen
  • 4 el gemalen lijnzaad
  • 1 kop gebakken butternut
  • 4 el kruiden
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 à 1 1/2 kl zout
  • 1 kl kurkumapoeder
  • Snuifje zwarte peper

Voor het glutenvrije paneermeel:

  • 3 el gemalen lijnzaad
  • 3 el sesamzaad
  • 1/2 kl kruiden

Voor het tahinsausje:

  • 4 el tahin
  • 3 el water
  • 2 el citroensap
  • Zwarte peper en zeezout naar smaak
  • Stevia naar smaak

 

Werkwijze

  1. Doe de pompoenpitten, amandelen en gemalen lijnzaad in de keukenmachine voorzien van een S-vormig mes. Mix tot een fijn meel.
  2. Voeg de butternut, de kruiden, de appelciderazijn, het zeezout, de kurkuma en de zwarte peper toe. Mix opnieuw tot een dik deeg.
  3. Meng voor het glutenvrije paneermeel het gemalen lijnzaad met de sesamzaadjes en de kruiden in een klein kommetje.
  4. Gebruik een mini ijsschepper of eetlepel om falafels te vormen. Rol ze in het ‘paneermeel’.
  5. Verwarm de oven voor op 175°C. Bak de falafel een kwartiertje of langer, tot ze krokant zijn aan de buitenkant maar nog steeds zacht vanbinnen.
  6. Serveer de falafel als hapje met tahinsaus, of bovenop een eenvoudige salade met komkommer en tomaat. Ik serveer ze ook graag met een kokosyoghurtsausje, een recept uit Easy Vegan met Julie.

Voor het tahinsausje:

  1. Combineer tahin, water en citroensap in een kom. Meng met een vork of lepel tot een gladde saus. Voeg eventueel extra water of citroensap toe als je tahin heel droog is.
  2. Breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Ik voeg meestal ook enkele druppels pure stevia toe, voor de smakenbalans. Je kunt ook een lepeltje kurkumapoeder toevoegen.

 

Geroosterde pompoen met champignons

Deze geroosterde pompoen met champignons is heerlijk als bijgerecht of veggie alternatief voor gevulde kalkoen. Lekker met gebakken witloof en gestoofde spruitjes of boerenkool. Bekijk ook eens dit recept.

 

Ingrediënten

  • 1 kleine butternut
  • 1 kl extra vierge kokosolie
  • Zeezout naar smaak
  • Salie, tijm en/of rozemarijn naar smaak

Voor de gebakken champignons:

  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1 teentje look, fijngehakt
  • 1 à 2 el extra vierge kokosolie
  • 750 g champignons
  • Zeezout en zwarte peper naar smaak
  • Salie, tijm en/of rozemarijn naar smaak
  • 1/2 kop noten, fijngehakt
  • Peterselie, gehakt
  • Avocadocrème of extra vierge olijfolie

 

Werkwijze

  1. Verwarm je oven voor op 175°C.
  2. Snijd de butternut pompoen doormidden in de lengte en verwijder het zaadbed met een lepel.
  3. Leg de twee helften op een bakplaat, besprenkel met extra vierge kokosolie en breng op smaak met zeezout en ‘kerstkruiden’ (ik gebruikte salie, rozemarijn en tijm).
  4. Rooster 30 minuten of langer tot de pompoen gaar is. Let er wel op dat de bovenkant niet verbrandt.
  5. Maak ondertussen de champignons klaar (zie hieronder).
  6. Haal de pompoen uit de oven en schep een deel van het vruchtvlees in een kommetje. Je kan het gebruiken in salades, wraps of falafel.
  7. Vul de geroosterde pompoen met de gebakken champignons. Werk af met fijngehakte noten, peterselie en avocadocrème of extra vierge olijfolie. Breng eventueel extra op smaak met zeezout en zwarte peper.

Voor de gebakken champignons:

  1. Hak de ui en look fijn ( Ze geven de champignons een diepere smaak, maar als je er niet van houdt, kun je ze ook altijd weglaten).
  2. Verwarm de kokosolie in een grote diepe pan. Bak de ui en look gaar op een medium vuurtje, ongeveer 5 minuten. Roer regelmatig om.
  3. Maak ondertussen de champignons schoon met een klein borsteltje of stukje keukenpapier. Snij ze in kwartjes of kleinere stukken.
  4. Doe de gehakte champignons in de pan samen met zeezout, zwarte peper en salie, tijm of rozemarijn naar smaak. Bak tot de champignons zacht zijn en al het water verdampt is.
  5. Als de champignons beetgaar en lichtjes goudbruin zijn, haal ze van het vuur en gebruik ze om je pompoen op te vullen.

 

Kersttaart met veenbes en sinaasappel of kers en chocolade

Wil je deze kerst weleens iets anders dan een klassieke kerstbûche? Trakteer jezelf en je gasten op een stukje raw vegan Christmas Cheesecake!

 

Chocoladeballetjes met amandelpasta en rauwe cacao

Nog een gaatje over voor iets kleins? Sluit de avond af met een kopje thee of koffie en deze chocoladeballetjes met amandelpasta en rauwe cacao. Voor liefhebbers van pure chocolade.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Lees ook:

  • Deel dit artikel:
Alles over Julie Van den Kerchove

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen