Meest recente artikelen

Lekkere topadresjes in Oostende

Lekkere topadresjes in Oostende Artikel

Iedereen heeft zo zijn favoriete adresjes aan de kust. Wij zetten de lekkerste adresjes in Oostende even op een rij.

De Vistrap

’Levendeves’, zonder ’r’, zo heet dat in Oostende. Een vismarkt op de kade, je begrijpt dat vis niet verser dan dit komt. De kustvissers die aan de vistrap leveren, gaan niet in verre oorden vissen, maar gewoon in de nabijgelegen Noordzee. Er zijn maar een paar kraampjes meer die regelmatig open zijn en sommige verkopen vooral garnalen, anderen ook ander Noordzeelekkers. En hoe vroeger je komt, hoe mooier het aanbod.

De lange rij kraampjes op de Visserskaai zien af onder een overvloed aan surimi, mayonaise en toeristenbelangstelling. Dan ben je beter af bij Leo, in zijn Vispaleis. Probeer hier zeker eens droogvis, dat is wijting of schartong die eerst gezouten en dan gedroogd wordt, en na een weekje in de buitenlucht heerlijk smeuïg is.

Vistrap, Visserskaai, naast het Aquarium, Oostende.
De Vistrap Vispaleis, Alfons Pieterslaan 34, Oostende

 

Drie generaties

”Het geheim zit hem in de rijping”, zo vertrouwt kaasmeester Christophe ons toe. Ambachtelijke kaas verdient een koninklijke behandeling, en die krijgt hij bij Haspeslagh al drie generaties lang. Als je binnenwandelt is de geur overweldigend, en echte kaasliefhebbers zullen zich moeten beheersen om niet gewoon de toog in te duiken. Of zich blauw te kopen, natuurlijk. Wie op dieet is vindt hier dieetkaas die ook echt naar kaas smaakt, en carnivoren zullen blij zijn met het assortiment charcuterie.

Kaas Haspeslagh, Witte Nonnenstraat 29, Oostende, 059-70 17 82

 

Breakfast, my dear?

Recht tegenover de Vistrap vind je hier verse pistolets, maar Caruso is toch vooral een zalige patissier én een uitstekend ontbijtadres. Uniek is het authentieke Engelse ontbijt, en de boterkoeken zijn ronduit legendarisch, en lekker met een glaasje bubbels. Bij een heerlijk kopje Cook&Boon-koffie eet je hier ’s middags een pannenkoek of dé specialiteit, een exquise speculoostaart met huisgemaakt zanddeeg, gekaramelliseerde appeltjes en speculoosflan. Of hou het eenvoudig en neem gewoon een heerlijke donut mee naar het strand.

Patisserie Caruso, Nieuwstraat 29, Oostende, 059-51 21 77, www.caruso.be

 

Boterhambeleg met faam

Voor de beste ‘americain préparé’ van het noordelijk halfrond, móet je bij Mazure zijn volgens sommige Oostendenaars. Dit boterhambeleg heeft zelfs een eigen Facebookpagina met 200 fans. En ook de kip-curry is zo lekker dat heel wat mensen hem gewoon uit het potje oplepelen. De royaal gevulde schotels in de etalage lokken veel kijkers, en als het op donderdag markt is in Oostende, moet je hier vaak heel lang aanschuiven. Maar neem het van ons aan, het is het waard.

Charcuterie Mazure, Kapellestraat 4, Oostende, 059-70 33 69

 

Gelato op z’n Vlaams

’Passeggiare’, zo noemt men het in Italië als je ’s avonds in je beste kleren door de stand wandelt, likkend aan een ijsje. Ook in het koninklijke Oostende wordt er schoon geflaneerd en de romige catering daarvoor wordt voorzien door authentiek Italiaans gelato-huis Maxzim. Lekker en niet duur, dat zie je aan de lange rijen, maar je geduld wordt beloond met zalig smeuïg bevroren tiramisu-ijs of een coupe vol citroenijs. Tijdens de onvermijdelijke hittegolf moet je zeker ook de granita, met smaak naar keuze, eens uitproberen.

Gelato Maxzim, Hertstraat 3, Oostende, 059-29 02 82

 

Art deco monument

Dit klassieke adres mag in geen enkele lekkere-kust-reportage ontbreken. Al sinds 1932 kun je in deze Art Decoparel een kop geurige koffie sippen, terwijl je een van de kranten leest die overal in de zaak liggen. Het ontbijt is heerlijk en verder serveert men er klassieke brasseriegerechten, met zicht op het Marie-Joséplein. Je kunt hier trouwens ook logeren, het hotel is een absolute aanrader.

Brasserie du Parc, Marie-Joséplein 3, Oostende, 059 51 13 05, www.brasserieduparc.be

 

Plan je een dagje of weekend aan zee? Geniet dan van onze Libelle-promotie: driegangenmenu in een Oostends restaurant aan €45 p.p. ipv €65. Bekijk de promotie hier.

 

Uit: Libelle Lekker!, juli 2011.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!