Meest recente artikelen

Lekkere groetjes uit Gent

Weekendtip

Lekkere groetjes uit Gent Artikel

Zocht je als student in Gent vooral de frietkoten en pitabars op? Loop dan nu langs bij de gevestigde sterrenzaken, hippe Flemish foodies, trendsettende lunchplekjes en gezellige exotische zaakjes. En route!

Vaste waarden

Gentenaars kennen ze, die begrippen als Patyntje, De Gouden Klok en Brasserie Pakhuis, de betrouwbare restaurants waar je twee, drie, soms vier generaties op zondag aan één tafel ziet genieten van een Gentse waterzooi of een americain frites. En mag het ietsje meer zijn, dan kun je sterren tellen bij Jan Van den Bon, Vrijmoed en Horseele en Publiek.

100% Gents

 • Cuberdons: Om deze kegelvormige mierzoete lekkernij wordt al sinds het ontstaan gevochten: door kinderen die hun zakje moeten delen, door de concurrerende verkopers op de Groentenmarkt én om de herkomst. Stricto sensu zijn ze Eekloos, want daar worden ze gemaakt, maar geen Gentenaar die daar niet zijn schouders over optrekt.
 • Tierenteynmosterd: Op de Groentenmarkt te koop in de pittoreske mosterdfabriek/winkel van Tierenteyn. Gewoonweg de beste mosterd die er bestaat.
 • Sneeuwballen: De jonge ondernemer en ‘zoetemuil’ Tanguy Serraes nam de honderd jaar oude sneeuwballenfabriek over en blies ze nieuw leven in.
 • Roomer: Een 100% natuurlijk, ambachtelijk en Belgisch drankje op basis van vlierbloesem. Ideaal als aperitief, als cocktail of bij het dessert.
 • Ginderella: Gentse gin op basis van versgeplukte kruiden. De broers Geert en Jan Heyneman stoken gin met ingrediënten die ze zelf plukken, in en rond Gent.

5 x mooie terrassen in Gent

 • Godot: Hoewel dit Grand Café in het toeristisch brandpunt van Gent ligt, lokt het stijlvolle terras van Godot ook veel locals. Hooiaard 8
 • Jour de fête: Een avontuurlijke, smakelijke Belgisch-Frans getinte keuken die de platgetreden paden durft te verlaten en die nog beter smaakt op het zonovergoten terras. Gustaaf Callierlaan 233
 • Patyntje: Een van Gents klassiekers, net buiten de stad. Het terras rond de charmante villa, met zicht op de Leie, is de perfecte vlucht op warme dagen. Gordunakaai 91
 • Vooruit: Het interieur van het café van de Vooruit werd al internationaal de hemel in geprezen, nu is sinds enkele jaren het state-of-the-art terras het pronkstuk van de Gentse cultuurtempel. Sint-Pietersnieuwstraat 23
 • De nieuwe onvrije schipper: Een perfect brunchadres op een van de mooiste historische plekjes van Gent. Korenlei 7

4 x exotisch Gent

Aywa Beirut Street Food: De Libanees-Australische Elie en de Gentse Aagje verwelkomen je met een kamerbrede smile en een koeltoog vol kraakverse Libanese delicatessen. Dit is wat Gent nodig had. Lammerstraat 12

Aroy Aroy: Flemish Foodie/sterrenchef Jason Blanquaert kookt Thais, samen met zijn broer. En hoe! Zet je schrap voor een smaakorkaan. Ferdinand Lousbergskaai 21

Gado Gado: Rendang uit Sulawesi, spiesjes zoals in Java met verse pindasaus, pittige vis op Balinese wijze… Authentiek Indonesisch, made by de sympathieke Siska Andaka. Vrouwebroersstraat 21

View this post on Instagram

De beste rijsttafel van gent! Dank Siska .

A post shared by Duco Heijbroek (@duco.heijbroek) on

Cuore di Puglia: Ambachtelijke Italiaanse kaasmakerij: dagverse ricotta, boterzachte burrata en rokerige caciocavallo. Gouvernementstraat 30.

Naar de markt

In de Holy Food Market vind je zestien eetkraampjes en een bar. Libanees, Russisch, Portugees, kroketten of alles met avocado? De keuze is groot, en ook de locatie is prachtig! (Holy Food Market, Beverhoutplein 15)

De Colruytgroep koos Gent voor de eerste stadsvestiging van zijn luxeversmarkt Cru. Wie er voor het eerst binnenstapt, kijkt zijn ogen uit: 1.100 vierkante meter topproducten in een systeem van zelfbediening. En krijg je net iets te veel honger bij het zien en ruiken van al dat lekkers, dan kun je terecht boven in de Cuit (het restaurant van Cru), voor ontbijt, lunch of pre-dinner.

View this post on Instagram

Cru #authentic #sustainability #TTGhent

A post shared by Trendtour Gent (@ttghent) on

De Lousbergmarkt is een sobere foodmarkt met veel hout en een mooie lichtinval. Ook hier vind je topproducten: de bakker van Copain bakt knapperig brood voor je neus en de geaffineerde kazen van Het Hinkelspel (by far de beste kaas van Gent) lokken je vanuit de koeltoog. En intussen maken de Dochters van De Jaeger perfecte lattes en schenken ze Whole Earth Limonade. Cava kan ook. En wil je de hele dag door ontbijten of take-away doen? Alles is mogelijk.

Niet te missen: deze zomer in Gent

 • Dok: Aan de Oude Dokken vindt deze zomer het zevende en voorlaatste seizoen van DOK plaats. In dit groene zomerdorp is het heerlijk verpozen, ravotten, spelen, eten en drinken. Van 1 mei tot 1 oktober
 • Gentse Feesten: Voor wie Gent eens ondersteboven wil zien: van 14 tot 23 juli zijn het voor de 174ste keer Gentse Feesten. Cocktailcaravans, foodtrucks en pop-upbars à volonté.
 • Gaston: Liever wat rustiger? van 1 juli tot 31 augustus verwelkomt Gaston je op zijn verkoelende pop-up rooftop voor aperitief, lunch of diner met zicht op de Gentse skyline.
 • Zebra Beach: Nog zo’n leuke pop-up oase in de stad. Yoga, concerten, muziek… vergezeld van cocktails en fingerlicking finger food. Van 15 juni tot eind augustus.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen