Meest recente artikelen

De tien geboden voor perfecte wafels

Zo worden jouw wafels gegarandeerd de beste!

De tien geboden voor perfecte wafels Artikel

Perfecte wafels bakken, het is niet iedereen gegeven. Maar jou binnenkort wel! Volg gewoon deze tips en het lukt vanzelf.

Goudbruin, krokant of zacht zoals jij wenst en mooi gevormd: om perfecte wafels te bakken, heb je een beetje kennis en ervaring nodig. We delen graag onze tips met jou!

1. Goede tools zijn je beste maatjes

Als je goed materiaal in huis hebt, ben je al halfweg. Oudere wafelijzers hebben vaak geen antiaanbaklaag en bakken minder gelijkmatig; hoog tijd voor een update dus! Kies in elk geval voor een toestel met een zo hoog mogelijke wattage: zo gaat het bakken snel. Handig zijn verwisselbare platen, en eventueel ook een regelbare thermostaat. Kies voor elke soort wafels de juiste plaat: dikke of dunne groeven zijn bepalend voor het resultaat. Met een plaat voor Brusselse wafels kun je nooit krokante galetjes bakken.

2. Weeg alles goed af

Om een perfect resultaat te krijgen, moeten je ingrediënten perfect afgewogen worden. Maak dus altijd gebruik van een nauwkeurige keukenweegschaal!

3. Klop de eiwitten in stevige pieken

Stevig opgeklopt eiwit zorgt voor krokante en luchtige wafels. Om er extra veel lucht in te krijgen, gebruik je het best een (hand)mixer.

5. Gebruik voldoende vet in je beslag

Blijven je wafels altijd plakken? Da's een teken dat er te weinig vet in je beslag zit. Voeg wat olie of boter toe, en je wafels zullen gemakkelijker loskomen.

6. Te lang mengen? Doodzonde!

Het geheim van een krokante wafel is de hoeveelheid lucht in het beslag. Roer, nadat je het opgeklopte eiwit hebt toegevoegd, je beslag om tot alles vermengd is en stop dan meteen; anders verdwijnt de luchtigheid. Een ruime mengkom is ook geen overbodige luxe.

7. Vet ook wafelijzers met een antiaanbaklaag in

Strijk met een borsteltje je wafelijzer in met wat boter of olie voor je het beslag erin giet. Gebruik zeker niet te veel; een heel dun laagje is meer dan genoeg om je wafels dat extra zetje in de rug te geven om vlot los te komen.

8. Vertrouw op je zintuigen

De meeste moderne wafelijzers zijn uitgerust met een indicator of geluidssignaal dat aangeeft wanneer je wafels klaar zijn, maar vertrouw ook op wat je zelf waarneemt: een gebakken wafel ruikt niet meer rauw en geeft geen stoom meer af.

9. Hou die perfecte wafels warm en knapperig in de oven

Maak je wafels die warm geserveerd worden? Om ervoor te zorgen dat niet de helft van je wafels koud is als je de stapel naar je gasten brengt, kan je ze gerust even warmhouden in een oven van ongeveer 100°C. Bovendien worden ze daar extra krokant van. Win-win!

10. Vries een voorraadje in voor een volgende keer

Jep, gebakken wafels kan je perfect invriezen. Laat ze eerst wel volledig afkoelen. Opwarmen kan in de oven of – voor wie ongeduldig is – in de broodrooster. Topontbijt!

 Zin in een wafelfestijn? Hier zijn alvast enkele recepten

Volg Libelle Lekker op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen