Meest recente artikelen

De tien geboden voor perfecte wafels

Onze tips voor goddelijke wafels!

  • Deel dit artikel:
De tien geboden voor perfecte wafels Artikel

Zin om je wafelrecept te perfectioneren? Met onze tips bak jij binnenkort alleen nog maar goddelijke wafels.

1. Goede tools zijn je beste maatjes

Als je goed materiaal in huis hebt, ben je al halfweg. Oudere wafelijzers hebben vaak geen antiaanbaklaag en bakken minder gelijkmatig; hoog tijd voor een update dus!

2. Weeg alles goed af

Om een perfect resultaat te krijgen, moeten je ingrediënten perfect afgewogen worden. Maak dus altijd gebruik van een nauwkeurige keukenweegschaal!

3. Klop de eiwitten in stevige pieken

Stevig opgeklopt eiwit zorgt voor krokante en luchtige wafels. Om er extra veel lucht in te krijgen, gebruik je het best een (hand)mixer.

5. Gebruik voldoende vet in je beslag

Blijven je wafels altijd plakken? Da’s een teken dat er te weinig vet in je beslag zit. Voeg wat olie of boter toe, en je wafels zullen gemakkelijker loskomen. De bakplaat zelf extra inoliën zal niet helpen en de randen van je wafel te vettig maken; dat doe je dus beter niet.

6. Te lang mengen? Doodzonde!

Het geheim van een krokante wafel is de hoeveelheid lucht in het beslag. Roer je beslag om tot alles vermengd is, en stop dan meteen; anders verdwijnt de luchtigheid. Een ruime mengkom is ook geen overbodige luxe.

7. Vet ook wafelijzers met een antiaanbaklaag in

Strijk je wafelijzer in met wat boter of olie voor je het beslag erin giet. Gebruik zeker niet te veel; een heel dun laagje is meer dan genoeg om je wafels dat extra zetje in de rug te geven om vlot los te komen.

8. Vertrouw op je zintuigen

De meeste moderne wafelijzers zijn uitgerust met een indicator of geluidssignaal dat aangeeft wanneer je wafels klaar zijn, maar vertrouw ook op wat je zelf waarneemt: een gebakken wafel ruikt niet meer rauw en geeft geen stoom meer af.

9. Hou je wafels warm en knapperig in de oven

Om ervoor te zorgen dat de helft van je wafels niet koud is als je de stapel naar je gasten brengt, kan je ze gerust even laten rusten in een oven van ongeveer 100°C. Bovendien worden ze daar extra krokant van. Win-win!

10. Vries een voorraadje in voor een volgende keer

Jep, gebakken wafels kan je perfect invriezen. Laat ze eerst wel volledig afkoelen. Opwarmen kan in de oven of – voor wie ongeduldig is – in de broodrooster. Topontbijt!

 Zin in een wafelfestijn? Hier zijn alvast enkele recepten

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen