Meest recente artikelen

Zo kun je zien of een pompoen eetbaar is

Handig!

Zo kun je zien of een pompoen eetbaar is Artikel

Denk je aan de herfst, dan denk je aan pompoen. Maar zijn alle pompoenen eigenlijk geschikt om te eten? Zeker niet. Maar je kunt er gelukkig snel achterkomen of je een eetbare variant voor je hebt. Er zijn namelijk een paar kenmerken waaraan je kunt zien of een pompoen eetbaar is.

Pompoenseizoen! Tijd om weer al je favoriete gerechten met deze najaarsvrucht op tafel te zetten.Van pompoensoep tot de lekkerste low carb-dessertjes: pompoen is heerlijk veelzijdig én gezond. Helaas zijn niet alle soorten even geschikt voor consumptie… Trek je naar de winkel, dan is het verschil tussen sierpompoenen en eetbare pompoenen meestal wel duidelijk. Moet je zelf een onderscheid maken, dan wordt het soms een uitdaging. Vaak kun je het aan de buitenkant niet merken of een pompoen eetbaar is. Er zijn varianten die veel te bitter zijn en zelfs giftig.

Zo check je of een pompoen eetbaar is

Uit de supermarkt

In de supermarkt weet je al snel welk vlees je in de kuip hebt. Mocht er toevallig iets mislopen met de etikettering, dan nog kan je makkelijk uitvissen of je pompoen eetbaar is of niet.  Sierpompoenen of kalebassen herken je aan hun lichte kleur en hele harde schil. Ze zijn vaak ook platter en breder. Deze pompoenen dienen  – hallo Halloween! – als decoratieRaak je niet veel wijzer uit de vorm? Snij de pompoen dan open. Geen vruchtvlees? Dan is hij niet eetbaar, maar heb je een sierkalebas te pakken.

Eigen kweek

Bij pompoenen –  en pompoenzaden – die je in de winkel koopt, is het verschil tussen kalebassen en eetbare pompoenen dus heel duidelijk. Zaai je echter pompoenplanten met zaden van eigen teelt, dan let je beter op. Ze kunnen namelijk ongemerkt gekruist zijn met een pompoensoort die niet eetbaar en zelfs giftig is. De vorm en het vruchtvlees ziet er echter uit zoals bij de eetbare variant. Je proeft dus beter altijd een heel klein stukje van de pompoen. Smaakt het bitter? Spuw het uit en gooi de pompoen weg.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen