Meest recente artikelen

Alles wat je moet weten over keukenafval

Kies de juiste vuilnisbak

Alles wat je moet weten over keukenafval Artikel

Aardappelschillen, plastic verpakkingen, koffiegruis... Waar moet al dat keukenafval naartoe? In een leuke en handige vuilnisbak natuurlijk.

Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk afval maakt

Eerst en vooral kun je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk keukenafval produceert. Probeer overbodige verpakkingen te vermijden: koop liever koekjes voor je kinderen die je zelf in een doosje stopt, dan individueel verpakte koekjes. Probeer basisproducten zoals rijst of granen in bulk te kopen – dat kan in verpakkingsvrije winkels zoals Ohne in Gent, Robuust in Antwerpen of Kabas in Mechelen, maar ook al in sommige supermarkten zoals Carrefour en Makro. Is bulk niet mogelijk, kies dan grotere verpakkingen voor voedingsmiddelen die niet snel bederven. In je keukenkasten kun je rijst, suiker… bewaren in kleinere hoeveelheden, in mooie bewaarpotten. Verpak aardappelen, uien en knoflook in donkere zakken zodat je ze zo lang mogelijk kunt bewaren.

Vraag bij de slager om je beleg meteen in de belegbakjes voor in de koelkast te wegen, dat scheelt ook weer. Probeer van groenten en fruit zo veel mogelijk te gebruiken: van het loof van worteltjes kun je bijvoorbeeld een lekkere pesto maken, en niet te grote pompoenen hoef je niet te schillen. Restjes rauwe groenten, het karkas van een gebraden kip, de schillen van wortelen, steeltjes van peterselie, selderbladeren en het groene gedeelte van prei kun je verwerken tot een heerlijke kippenbouillon. Oud brood of een restje croissants wordt een lekkere broodpudding. Fruit dat een beetje begint te rimpelen, kun je nog prima verwerken tot een smoothie.

Lees ook

Groente- en fruitafval? Maak er compost van!

Toch nog wat keukenafval over? Rauw afval van groenten en fruit kun je makkelijk composteren en later in de tuin verwerken als extra voedingsstof. Zet een klein afvalbakje op je aanrecht en bewaar daar alle composteerbaar afval in tot je het in het compostvat doet, of in de gft afvalzak.

Sorteren moet je leren

Helemaal zonder verpakkingen leven is moeilijk, maar je kunt wel je best doen om zo veel mogelijk te sorteren. In de meeste gemeenten zijn er aparte ophalingen voor papier en karton, gft (groente-, fruit- en tuinafval), pmd (plastic, metaal en drankverpakkingen) en restafval. Het handigste is om een vuilnisbak met verschillende binnenemmers te gebruiken zodat al het afval meteen in de juiste zak belandt.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen