Meest recente artikelen

Alles wat je moet weten over keukenafval

Kies de juiste vuilnisbak

  • Deel dit artikel:
Alles wat je moet weten over keukenafval Artikel

Aardappelschillen, plastic verpakkingen, koffiegruis... Waar moet al dat keukenafval naartoe? In een leuke en handige vuilnisbak natuurlijk.

Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk afval maakt

Eerst en vooral kun je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk keukenafval produceert. Probeer overbodige verpakkingen te vermijden: koop liever koekjes voor je kinderen die je zelf in een doosje stopt, dan individueel verpakte koekjes. Probeer basisproducten zoals rijst of granen in bulk te kopen – dat kan in verpakkingsvrije winkels zoals Ohne in Gent, Robuust in Antwerpen of Kabas in Mechelen, maar ook al in sommige supermarkten zoals Carrefour en Makro. Is bulk niet mogelijk, kies dan grotere verpakkingen voor voedingsmiddelen die niet snel bederven. In je keukenkasten kun je rijst, suiker… bewaren in kleinere hoeveelheden, in mooie bewaarpotten. Verpak aardappelen, uien en knoflook in donkere zakken zodat je ze zo lang mogelijk kunt bewaren.

Alles wat je moet weten over keukenafval 1 Alles wat je moet weten over keukenafval 2 Alles wat je moet weten over keukenafval 3

Van links naar rechts:

Vraag bij de slager om je beleg meteen in de belegbakjes voor in de koelkast te wegen, dat scheelt ook weer. Probeer van groenten en fruit zo veel mogelijk te gebruiken: van het loof van worteltjes kun je bijvoorbeeld een lekkere pesto maken, en niet te grote pompoenen hoef je niet te schillen. Restjes rauwe groenten, het karkas van een gebraden kip, de schillen van wortelen, steeltjes van peterselie, selderbladeren en het groene gedeelte van prei kun je verwerken tot een heerlijke kippenbouillon. Oud brood of een restje croissants wordt een lekkere broodpudding. Fruit dat een beetje begint te rimpelen, kun je nog prima verwerken tot een smoothie.

Lees ook

Groente- en fruitafval? Maak er compost van!

Toch nog wat keukenafval over? Rauw afval van groenten en fruit kun je makkelijk composteren en later in de tuin verwerken als extra voedingsstof. Zet een klein afvalbakje op je aanrecht en bewaar daar alle composteerbaar afval in tot je het in het compostvat doet, of in de gft afvalzak.

Alles wat je moet weten over keukenafval 4

Brabantia Sort & Go afvalemmertje van 6 l, verkrijgbaar in verschillende kleuren, € 19,95.

Wat mag er wel en niet bij het compost? Doe de quiz!

Sorteren moet je leren

Helemaal zonder verpakkingen leven is moeilijk, maar je kunt wel je best doen om zo veel mogelijk te sorteren. In de meeste gemeenten zijn er aparte ophalingen voor papier en karton, gft (groente-, fruit- en tuinafval), pmd (plastic, metaal en drankverpakkingen) en restafval. Het handigste is om een vuilnisbak met verschillende binnenemmers te gebruiken zodat al het afval meteen in de juiste zak belandt.

Alles wat je moet weten over keukenafval 5 Alles wat je moet weten over keukenafval 6 Alles wat je moet weten over keukenafval 7

Van links naar rechts:

  • De Intelligent Waste Totem vuilnisbak van Joseph Joseph is eigenlijk een mooi vormgegeven sorteerstation op wielen. In de afvalemmer zit een groene bak van 4 liter met deksel voor composteerbaar afval, en een emmer van 36 liter. Onderin zit een lade van 24 liter waar je nog een scheidingswand aan kunt toevoegen, zodat je er oud papier en plastic in kunt sorteren.  In het deksel van de vuilnisbak zit een filter tegen nare geurtjes. Nu € 189,93 i.p.v. € 279,00.
  • De rechthoekige Master Big Double vuilnisbak van Wesco past in het kleinste hoekje. Hij is voorzien van twee kunststof binnenemmers zodat je afval makkelijk kunt scheiden, en opent geruisloos. De retro look maakt het helemaal af. Nu € 179,00 i.p.v. € 199,00.
  • Zeg niet zomaar vuilnisbak tegen de Brabantia Bo Touch Bin want met z’n elegante design en frisse kleurtjes wordt dit dé blikvanger van je keuken. Dankzij de pootjes hoef je niet meer te bukken om afval weg te gooien, nog goed voor je rug ook dus. Dit gele exemplaar heeft twee binnenbakken om je afval meteen te sorteren. Bestaat ook in een versie met één of drie binnenbakken. € 149,00.

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen