Meest recente artikelen

Koken met mosterd

Lekker pittig

Koken met mosterd Receptenset

Het is een lekker pittig condiment, maar je kunt ook prima koken met mosterd, van mosterdsaus bij vlees of vis, dips bij de barbecue tot een lekkere dressing bij je salade.

Wat is mosterd?

Volgens de traditie wordt de gele smaakmaker slechts gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zijn drie soorten zaadjes: de milde gele, pittige bruine en zeldzame en scherpe zwarte. Mosterdzaad komt meestal uit Canada of Rusland. Het wordt pas scherp van smaak wanneer het gebroken en bevochtigd wordt. Dat gebeurt met azijn, waarna het zaad weekt in water en verder vermalen wordt. Hoe fijner de maling, hoe gladder de mosterd. Graanmosterd is dus grof gemalen. Aan Amerikaanse mosterd wordt soms ook kurkuma toegevoegd, zodat de saus nog geler wordt.

Belgische toppers

Mostaard Wostyn

In een eeuwenoud winkeltje in het hart van Torhout komen mosterdliefhebbers van heinde en ver hun potje verse pikante mosterd halen. Tot vreugde en trots van Piet Wostyn, die als vijfde generatie mosterdmaker het werk van zijn overgrootouders voortzet. In 1996 nam hij Mostaard Wostyn over, de mosterdmakerij die in 1869 opgericht werd door zijn overgrootvader. Intussen staat zoon Ilja klaar om de roerstok over te nemen.

Tierenteyn-Verlent

Wellicht de bekendste Belgische mosterd: Tierenteyn-Verlent. Deze zag rond 1840 het levenslicht dankzij de verbintenis tussen twee Gentse families. Het recept en productieproces zijn nog steeds een goed bewaard geheim, enkel gekend door drie vrouwen. Extra leuk: wie langs de winkel in Gent komt, kan er een eigen potje laten vullen met mosterd, vers gemaakt in de kelder en opgeschept uit een ton.

Dijonmosterd

Dijonmosterd is ongetwijfeld de bekendste mosterd van allemaal en mag enkel met bruin mosterdzaad gemaakt worden. De mosterd dankt z'n fijne textuur aan het feit dat de zaadjes gesneden worden in plaats van geplet.

Mosterdpoeder

Wanneer je mosterdzaadjes helemaal fijnmaalt, krijg je mosterdpoeder, ideaal om sauzen en gerechten meer pit en diepgang te geven.

Lees ook …

Koken met mosterd: onze favoriete recepten

Koken met mosterd? Hier zijn alvast wat ideeën met graanmosterd, dijonmosterd, zoete mosterd … Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Kabeljauw met mosterdsaus
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Kabeljauw met mosterdsaus

Drumsticks met mosterdstoemp
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Drumsticks met mosterdstoemp

Koolvis met mosterdkorst en bietjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Koolvis met mosterdkorst en bietjes

Tagliatelle met mosterdsaus
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Tagliatelle met mosterdsaus

Konijn met mosterd en tomaten
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Konijn met mosterd en tomaten

Rosbief met mosterd, erwten en sjalot
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Rosbief met mosterd, erwten en sjalot

Kalkoenpotje met dragon en mosterd
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Kalkoenpotje met dragon en mosterd

Varkenshaasje met mosterdroomsaus en tomatenblokjes
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje met mosterdroomsaus en tomatenblokjes

Varkensgebraad met prei, raapjes en mosterdroomsaus
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Varkensgebraad met prei, raapjes en mosterdroomsaus

Champignonflensjes met mosterd
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Champignonflensjes met mosterd

Romige mosterd-uiensoep met knoflookbrood
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Romige mosterd-uiensoep met knoflookbrood

Varkenshaasje met krokant mosterdkorstje en geroosterde spruitjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje met krokant mosterdkorstje en geroosterde spruitjes

Aperokoekjes met kaas en mosterd
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Aperokoekjes met kaas en mosterd

Kippenbouten in mosterdkorstje en koolsalade
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Kippenbouten in mosterdkorstje en koolsalade

Gepaneerde lamskoteletten met mosterdsaus
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Gepaneerde lamskoteletten met mosterdsaus

Salade van gerookt spek in mosterdsaus
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Salade van gerookt spek in mosterdsaus

Kabeljauw dijonaise
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Kabeljauw dijonaise

Mosterd-honingkip met appelmoes en gebakken patatjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Mosterd-honingkip met appelmoes en gebakken patatjes

Kippendijen in mosterdroomsaus
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Kippendijen in mosterdroomsaus

Lauwe krieltjessalade met radijzen, waterkers en mosterd-bieslookdressing
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Lauwe krieltjessalade met radijzen, waterkers en mosterd-bieslookdressing

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen