Poffertjes bakken: zo maak je ze zelf
Om heerlijk te variëren…
Poffertjes komen oorspronkelijk uit Nederland. Ze worden er het hele jaar door gegeten. Ze worden nog vaker geserveerd rond de feestdagen in de winter. Denk aan Sinterklaas en kerst. Op kerstmarkten vind je steevast minstens één poffertjeskraam. Natuurlijk kun je ze ook makkelijk zelf maken. Met onze recepten kun je er ook thuis van genieten.
Poffertjes of pannenkoeken?
De kleine pannenkoekjes zijn dikker dan onze flensjes. Dat komt omdat het deeg moet rijzen. Er gaat namelijk gist in het beslag. Dat maakt de poffertjes lekker luchtig. Heb je geen zin om het deeg te laten rijzen? Vandaag wordt er vaak bakpoeder toegevoegd zodat je niet hoeft te wachten. Poffertjes worden wel, net zoals pannenkoeken, van boekweitmeel en/of tarwebloem gemaakt.
Mooi rond
Poffertjes worden gebakken in een speciale poffertjespan of -toestel. Maar je kunt ze net zo goed bakken in een gewone koekenpan. Al hebben ze dan niet de schattige ronde vormpjes. Tijdens het bakken worden ze omgedraaid als het beslag nog niet volledig gestold is. Zo blijven ze zachter binnenin en – in de poffertjespan – worden ze mooi rond.
Portie en varianten
Wat is de ideale portie poffertjes? Als je ze in Nederland in een poffertjeskraam besteld, krijg je 10 tot 15 stuks. Ze worden geserveerd met flink wat boter en poedersuiker. Je kunt ze soms ook bestellen met fruit, ijs, chocoladesaus of likeur. Op de borrelplank komen ze dan weer met kaas of ham. Je kunt ze immers serveren als aperitiefhapje of voorgerecht. Kies dan voor hartig beleg.
Lees ook…
- 10x havermoutpannenkoeken
- 22x originele toppings voor pannenkoeken
- 11x heerlijk herfstige pannenkoeken
- Supertoffe pannenkoeken voor kinderen
- Hartige pannenkoeken die je nú wilt eten
Kies je favoriete poffertjes
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.