Meest recente artikelen

Zó versnijd je een volledige kip

leer het hier

  • Deel dit artikel:
Zó versnijd je een volledige kip Artikel

Altijd al willen weten hoe je een kip versnijdt? Wij leggen het je stap voor stap uit!

Tips

  • Een hele kip kopen en zelf versnijden is goedkoper dan alle delen apart kopen.
  • Koop een goede kip, geen “waterkip”! Je betaalt er wat meer voor, maar krijgt er zóveel meer smaak voor.
  • Gebruik een scherp mes, geen schaar!
  • Leg je snijplank goed vast, zodat ze niet verschuift tijdens het versnijden.

Aan de slag!

De bijhorende foto’s vind je onderaan het artikel.

>> Stap 1 – Leg de kip met de rugkant naar beneden op het werkvlak of op je snijplank.

>> Stap 2 – Snij de bouten los. Snij eerst door het vel tussen bout en buik en trek de bout iets van de buik weg. Buig de poot verder van de buik. Snij tegen het karkas door het kraakbeen heen en verwijder zo de bout. Doe hetzelfde met de andere bout.

>> Stap 3 – Verwijder de nek. Verwijder het nekje: dit is het enige deeltje van de kip dat wordt weggegooid.

>> Stap 4 – Verwijder het nekvel. Trek aan het nekvelletje en knip dit eraf. Dit nekvelletje kun je krokant bakken en smaakt heel lekker.

>> Stap 5 – Snij de vleugels los. Buig de vleugels naar buiten en snij midden door het kraakbeen van het gewricht. Maak zo beide vleugels los.

>> Stap 6 – Snij de filets van het borstbeen. Leg de kip met de bovenkant naar boven op het werkvlak op je snijplank. Zet je mes recht op het midden van de twee borstfilets en snij nu door het karkas heen. Snij met je mes recht door de rest van het bot heen. Neem één zijde van de kippenborst en snij langs het karkas naar beneden tot je de filet los hebt gesneden. Herhaal met de andere filet. Verwijder ook de kippenlever.

>> Stap 7 – Halveer de bouten. Scheid de drumstick van het dijbeen. Doe hetzelfde met de andere bout.

>> Stap 8 – Versnijd de vleugels. Snij eerst het kleine kootje (de vleugeltip) eraf. Buig de kippenvleugel en snij hem doorheen het gewrichtje in twee. Herhaal met de andere vleugel.

>> Stap 9 – Maak de borstfilets schoon. Snij met een scherp mes de pezen uit de borstfilets.

>> Stap 10 – Leg de verschillende delen in een ovenschaal.

 

Welke gerechten kan je met de verschillende delen maken? Klik hier voor de recepten.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen