Meest recente artikelen

Kan ik zonder zorgen genieten van mijn komkommerslaatje?

  • Deel dit artikel:
Kan ik zonder zorgen genieten van mijn komkommerslaatje? Artikel

Door de Duitse epidemie van de EHEC-bacterie kunnen we intussen haast spreken van een komkommercrisis. Velen stellen zich daarom ook de vraag of het nog veilig is om komkommers te eten.

Door enkele besmettingen en doden ten gevolge van de EHEC-bacterie heeft “komkommertijd” ineens een andere betekenis gekregen. Maar waarom zouden komkommers een gevaar kunnen vormen?

In Duitsland is er een epidemie door de gevaarlijke EHEC-bacterie uitgebroken. De epidemie is waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van besmette komkommers. De bacterie komt voor in de darmen van koeien en schapen. Groenten en fruit kunnen besmet geraken bij het bemesten met dierlijke meststoffen.

Is er gevaar in België?

In België is er nog geen geval van besmetting gekend. Normaal gezien is er in België in deze periode geen invoer van komkommers. Onze eigen komkommers zijn van een prima kwaliteit. Bij het kweken wordt er ook geen gebruik gemaakt van dierlijke bemesting.

Je kan zonder problemen komkommers in de supermarkt kopen en zonder zorgen genieten van je slaatje of belegd broodje.

Wat kan ik doen?

Als je je toch nog zorgen maakt, let dan dubbel zo hard op bij aankoop van je groenten. Let op de herkomst: kies voor groenten van bij ons en dan ben je meteen zeker dat ze voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen.

Om besmetting te voorkomen, hou je best rekening met je hygiëne: regelmatig je handen wassen, groenten en fruit grondig spoelen en indien mogelijk schillen. Dit is sowieso een must, ook als er geen besmettingsgevaar zou zijn!

Toch is enige voorzichtigheid geboden: bij de minste symptomen van de ziekte ga je best naar je huisarts.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen