Meest recente artikelen

Tips voor chocoholics

Tips voor chocoholics Artikel

Ben jij ook verslaafd aan chocolade? Gezondheidspsycholoog Claudia Put legt je uit hoe je hier het beste mee om gaat, zodat chocolade weer puur genieten wordt voor jou.

  1. Sommige mensen – vooral vrouwen – grijpen nogal snel naar chocolade om hun emo-honger te stillen. Spijtig genoeg met weinig effect. In tegenstelling tot wat sommigen hopen, heelt chocolade niet. Chocolade is brandstof en plezier, geen liefde en troost.Je volproppen met chocolade zal je neerslachtigheid alleen maar versterken.
     
  2. Chocolade krijgt tegenwoordig veel aandacht omwille van haar gezondheidsbevorderende eigenschappen. Er zijn inderdaad studies die doen vermoeden dat chocolade (pure!) door de antioxidanten die ze bevat beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten en kanker. Dit betekent echter niet het een goed idee is om het in grote hoeveelheden in te nemen. Chocolade bevat immers ook veel vet en suiker, en die zijn in grote hoeveelheden helemaal niet goed voor jou. Wil je optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen van chocolade, eet het dan met mate en wissel af met andere voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten (groene thee, groenten en fruit).
     
  3. Jezelf chocolade ontzeggen heeft geen zin. Uit onderzoek komt duidelijk naar voor dat voedingsproducten verbieden overeten en eetaanvallen in de hand werken. Chocolade is niet 'slecht' zolang het past binnen een gezond eetpatroon. Denk eraan: chocolade maakt niet dik. Het is de manier waarop je chocolade eet die van belang is. Met mate eten én genieten is de boodschap.
     
  4. Het is toch al naar de vaantjes, ik kan me evengoed volproppen' is een ondermijnende gedachte die jou niet helpt. 'Ik heb al chocolade gegeten, het was lekker, maar nu was het voldoende' is stukken gezonder.
     
  5. 'Choco-attacks' kunnen samen gaan met een gevoel van controleverlies. Het is dan erg moeilijk om niet alle chocolade in één keer op te eten. Weet je dat je hieraan gevoelig bent, probeer dit dan op te vangen door slechts kleine porties of apart verpakte kleine stukjes in huis te halen.
     
  6. Als je chocolade eet, eet het dan met je volle aandacht. Maak er als het ware een chocolademeditatie van. Waarom een bijt chocolade doorslikken al je niet eens ten volle geproefd hebt van iedere chocomolecule? Haal het meeste uit haar smaak door langzaam te kauwen, de chocolade te laten smelten in je mond, en volop te genieten. Vermijd dat je terwijl je de ene hap eet, al met de volgende bezig te zijn.
     
  7. Leer luisteren naar je lichaam. Heb je echt zin in chocolade of speelt er iets anders (verveling, vermoeidheid, stress,…)? Weet waarom je eet. Als je moe, verveeld of gespannen bent, los je dat beter niet op met eten.
     
  8. Heb je een stuk op en verlang je naar meer? Wacht een kwartiertje en zoek wat afleiding, en zie wat dat geeft. Er kan wat tijd overgaan vooraleer je brein signalen van bevrediging aankondigt.
     
  9. Chocoladedrang kan veroorzaakt worden door iets dat je voordien hebt gegeten. Als reactie op een zware koolhydraatrijke maaltijd, produceert je lichaam insuline die je bloedsuikerspiegel weer doet dalen. Met als mogelijk gevolg de 'sugarblues'. Hou je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk door meerdere kleine maaltijden te eten met liefst zoveel mogelijk traag werkende suikers.
  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen