Meest recente artikelen

Gourmetpannetjes: hoe onderhoud je ze het best?

Proper tot in de puntjes

Gourmetpannetjes: hoe onderhoud je ze het best? Artikel

Kijk je op tegen het gourmetten omwille van de schoonmaak achteraf? Met deze tips zijn je gourmetpannetjes en -toestel in geen tijd weer spic en span.

Aangekoekte gourmetpannetjes en een vettig toestel: dat is waar iedereen tegen opkijkt van een avondje gezellig gourmetten. En dan zwijgen we nog over eventueel een grillplaat én de geurtjes in huis. Hoe je dat vieze luchtje oplost, lees je in dit artikel. Hoe je de keuken makkelijk opruimt, vind je hier. En hoe je het gourmetstel perfect onderhoudt, lees je hieronder…

Niets zo onaantrekkelijk als gourmetten in slecht onderhouden pannetjes. De snelste weg naar een toestel in perfecte staat is een grondige schoonmaakbeurt. En dat zo snel mogelijk na gebruik. Maar hoe begin je eraan?

Stap 1: maak de gourmetpannetjes meteen schoon

Stap één is meteen na het gourmetten alle resten uit de pannetjes verwijderen. Zo krijgen ze niet de kans om aan te koeken. Dat doe je doodgewoon met een stukje papier van de keukenrol. Nog een voordeel: hoe sneller de etensresten verdwijnen, hoe vlugger je van de gourmetgeur verlost bent. En: je afwasbak en -sop zit op die manier niet meteen vol vuil.

Fase twee: de gourmetpannetjes afwassen

Goed nieuws: als de gebruiksaanwijzing het toelaat, kunnen gourmetpannetjes gewoon in de vaatwasser. Sommige kunnen zo'n vaatwasserbeurt echter niet aan. Dan zit er niets anders op dan ze met de hand af te wassen. Laat ze een tiental minuten weken in heet sop met afwasproduct. Maak dan met een houten spatel eventueel de hardnekkige resten los. Was ze vervolgens af met een zachte spons, afwasborstel of doek. Gebruik geen schuurspons, die kan je gourmetpannetjes beschadigen. Droog ze af met een schone keukenhanddoek. Zorg dat de pannen goed droog zijn voor je ze weer opbergt.

Neem ook de grillplaat onder handen

Is je gourmetstel voorzien van een grillplaat, dan maak je die uiteraard ook proper. In een eerste fase ga je opnieuw aan de slag met keukenpapier. Doe dit als de bakplaat nog warm is en het vet nog niet gestold is. Eens alle resten en vet zijn weggeveegd, kan het echte werk beginnen. Niet met een schuursponsje, dat zou nefast zijn voor de antiaanbaklaag. Beter is om de grillplaat eerst een tijdje te laten weken in een afwassopje.

Slimme keukenhack, of niet?

Je hebt misschien al de tip gekregen om je vuile grillplaat te lijf te gaan met ovenreiniger. Het lijkt dan ook een slimme hack. Het product dient immers om aangekoekte resten aan te pakken. Niet doen: de ontvetter tast helaas ook de antiaanbaklaag of coating van de plaat aan.

Wat wel kan helpen bij een hardnekkig vuile bakplaat, is ze een nacht te laten weken in een sopje van afwasmiddel en ammoniak. Op die manier veeg je zelfs ingebrande vlekken makkelijk weg met enkel warm water en een zachte spons, doek of borstel. Zorg wel dat alle ammoniak verwijderd is, zowel van de plaat als je handen. Tip: zet het sopje 's nachts op het terras, zo hou je de gourmetgeur buiten.

Het gourmettoestel poetsen

Ook je gourmetstel wordt natuurlijk vuil tijdens het bakken. Als het helemaal is afgekoeld, kun je de buitenkant schoonmaken met een vochtige doek en wat afwasmiddel of ruitenreiniger. Neem ook de randen goed mee. Denk tevens aan het snoer, de stekker én… de lampen boven de eettafel. Die maak je zo weer schoon met een vetoplossende spray en een stuk keukenpapier.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen