Meest recente artikelen

Wintervis op je feestmenu

Libelle Lekker & Lekker van bij ons

Wintervis op je feestmenu Artikel

Zeeduivel, rode poon en sint-jakobsvruchten zijn alledrie perfecte wintervis voor op je feestmenu. En met onze tips maak je voortaan ook je visfumet zelf!

Vis op het menu is altijd een beetje feest. En dus passen deze wintervissen ook perfect op je feestmenu. Maak je visgerecht deze keer eens volledig from scratch, ook de visfumet. Niet moeilijk, en zoveel lekkerder dan uit een potje!

Wat is visfumet eigenlijk?

Visfumet is een fond of ingekookte bouillon die gemaakt is op basis van vis en/of schaaldieren. Het woord 'fond' wordt ook gebruikt voor ingekookte bouillon op basis van vlees of gevogelte, bijvoorbeeld. Staat er 'fumet' in een recept, dan weet je dus dat het gaat over een fond op basis van vis.

Zelf visfumet maken

Pel en snipper 1 ui. Snij 1 prei en 2 stengels selder in ringetjes en 2 wortelen in blokjes. Stoof alle groenten aan in olijfolie. Doe er 1 kruidentuiltje (tijm, peterselie en laurier) en visrestjes bij. Voor extra smaak kun je eventueel nog 1 koffielepel tomatenpuree toevoegen. Doe er 1 liter water bij en laat 30 minuten sudderen. Giet alles door een zeef en je fumet is klaar.

3 toptips voor je fumet

  • Visfumet mag niet langer dan een halfuur trekken, want anders wordt de smaak te sterk.
  • Laat geen ogen of vel van de vis mee trekken in de bouillon, want die zorgen voor een bittere smaak. De graten en de kop mogen er zeker wel in.
  • Gebruik de fumet als basis voor een romige vissaus, maak er een risotto mee of ga voor een gezellige fondue en pocheer er stukjes vis in.

Gebruik je visfumet in deze recepten

Of liever een ander feestelijk recept met deze wintervissen?

Lekker duurzaam

Alles wat op ons bord belandt, heeft een ecologische impact en dat geldt natuurlijk ook voor vis. De Belgische vissers hebben de laatste jaren heel wat stappen naar duurzaamheid gezet, om de zee en alles wat erin leeft zo gezond mogelijk te houden. Vis moet met zo weinig mogelijk impact gevangen worden. Bovendien proberen onze vissers zo energiezuinig mogelijke vistuigen te gebruiken en technieken toe te passen die het ecosysteem in zee zo weinig mogelijk onder druk zetten. Vis van bij ons kopen en eten heeft dus alleen maar voordelen. Meer info vind je op visserijverduurzaamt.be

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen