Meest recente artikelen

In 9 stappen naar de perfecte brownies

Lekker smeuïg

In 9 stappen naar de perfecte brownies Artikel

Benieuwd hoe je je brownies nóg lekkerder kunt maken? Dit stappenplan staat boordevol nuttige tips om de beste brownies van je leven te bakken.

Brownies maken is niet moeilijk, maar met dit stappenplan maak je ze nog veel lekkerder dan je al gewend was.

Brownies maken: heb je dit al geprobeerd?

1. Kies voor kwaliteitschocolade

De hoofdrolspeler in dit recept is chocolade, dus gebruik chocolade van de beste kwaliteit. Fondantchocolade met een hoog cacaogehalte (70% of meer) is prima, maar je vindt ook specifieke bakchocolade in de supermarkt, al dan niet in handig klein formaat.

2. Ga voor echt cacaopoeder

Naast chocolade is cacao een van de steringrediënten. Kies liefst voor ongezoet cacaopoeder, maar ga in geen geval voor chocolademelkpoeder, zoals je in sommige recepten ziet.

3. Gebruik ons geheime ingrediënt

Wij maken nooit gebak met chocolade zonder er een koffielepeltje espressopoeder aan toe te voegen. Het resultaat? Een rijke, intense chocoladesmaak. En geen zorgen voor wie niet houdt van espresso: er valt geen koffiearoma te bespeuren.

4. Donkerbruine suiker? Doen!

Brownies lekker smeuïg en fudgy maken, dat doe je onder meer door de juiste soort suiker te kiezen. In het recept hieronder gebruikt redactrice Natalie een suikervervanger, maar als je een caloriebommetje van tijd tot tijd niet erg vindt, kun je ook voor bruine suiker gaan. Hoe donkerder de soort, hoe meer smaak.

Zit de pot vol klonters? Zo hou je je bruine suiker voortaan zacht.

5. Voeg een snuifje zout toe

Geen chocoladedessert zonder een snuifje zout! Dat kleine beetje zout brengt namelijk de zoete smaak van je brownies naar boven.

6. Mix je eieren en suiker langer

Je suiker en eieren mengen is niet voldoende. Haal je garde of mixer erbij en bereid je voor op 5 à 10 minuten stevig kloppen. Het mengsel zou uiteindelijk op een dik pannenkoekenbeslag moeten lijken. Je brownies worden er minder zwaar en een pak zachter van.

7. Zeef je bloem en cacaopoeder

Hou klonters ver weg van je deeg door je bloem en cacaopoeder te zeven. Zo hou je je mengsel van eieren en suiker mooi egaal.

8. Tik je bakvorm tegen je aanrecht

Die mooie scheurtjes aan de oppervlakte van je brownies, die krijg je door een heel specifieke handeling: haal de bakvorm na 20 minuten bakken uit de oven en geef ‘m een stevige tik door ‘m op je aanrecht te kloppen. Het doet ook wonderen voor de uiteindelijke textuur van je gebakjes. Daarna mag de bakvorm opnieuw de oven in voor de rest van de baktijd.

9. Laat de brownies voldoende afkoelen

Het kost een pak wilskracht, maar probeer nog niet meteen aan te vallen als je brownies uit de oven komen. Bij het afkoelen zakt het gebak een beetje in, wat wonderen doet voor de textuur van de brownies.

Dat brownies inzakken, is de bedoeling, maar dat is niet het geval bij cake. Hier lees je wat de oorzaken van een ingezakte cake kunnen zijn.

En dan nu: brownies maken!

Nog geen eigen recept voor brownies? Dan kun je dit succesrecept gebruiken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen