Meest recente artikelen

Zet vis op je feestmenu!

Libelle Lekker & Lekker van bij ons

Zet vis op je feestmenu! Artikel

Net als groenten en fruit hebben vissen ook seizoenen. In die periode is de kwaliteit opperbest en de aanvoer hoog. Inktvis, rode poon en sint-jakobsschelpen zijn dan ook de ideale hoofdrolspelers voor wanneer het wat feestelijker mag zijn over enkele weken.

Met de feestdagen in het vooruitzicht beginnen we stilaan eens na te denken over wat er op het menu komt te staan. Dikwijls kiezen we voor kroketten of wildstoofpotjes of een oerdegelijke gevulde kalkoen. Maar vaak laten we vis en zeevruchten links liggen of krijgen ze in elk geval niet de aandacht die ze verdienen. Want vis en zeevruchten zijn enorm feestelijk. Kreeft en krab zijn klassiekers maar ook met producten van bij ons kun je verschillende richtingen uit. Neem nu inktvis, rode poon of sint-jakobsschelpen. Deze toppers zijn nu in het seizoen en belanden dus met andere woorden extra vers op je bord.

Dat deze producten ook een feestelijke bereiding aankunnen, bewijzen de volgende recepten.

Inktvis

Een eerder onverwachte gast op ons feestelijke bord, maar daarom niet minder welkom. Inktvis heb je in verschillende gedaanten. Je hebt er hele kleintjes die je even kort opbakt of frituurt. Je hebt de wat grotere tentakels die je eerst zacht laat garen en dan krachtig stooft en je hebt de zeekat en de pijlinktvis. Dat is de meest bekende. We kennen ‘m vooral van de gefrituurde ringetjes. Gelukkig kan je er ook een heel andere, meer feestelijke richting mee uit gaan. Dat bewijzen deze drie recepten.

Rode poon

Rode poon is ook een graag geziene gast aan de feesttafel. Er zijn weinig mensen die geen boon hebben voor een poon. En dat is uiteraard niet toevallig. Deze bijzonder smaakvolle vis wordt vooral geprezen omwille van zijn veelzijdigheid. In de oven, gemarineerd, gebakken, gepocheerd, in de oven … Wat je er ook mee doet, hij smaakt altijd overheerlijk. Het beste van al is dat deze vis eigenlijk echt een cadeautje van de zee is. Er is geen enkele Belgische visser die erop vist. Hij wordt steeds boven water gehaald als bijvangst bij pladijs en tong. Dus naast smaakvol is deze vis ook nog eens duurzaam. Een extra reden dus om hem uit te nodigen op tafel!

Sint-jakobsschelpen

De gast die je voor geen geld van de wereld aan je feesttafel wilt missen is de sint-jakobsvrucht. En dat is helemaal terecht. Dat zachte, zilte en tegelijk zoete vlees past perfect bij de feestdagen. Zeker als het wat meer mag zijn. Einde december is dan ook het ideale moment om ervan te profiteren. Ergens begin maart stoppen de Belgische vissers met deze lekkernijen te vangen en is het onherroepelijk gedaan tot september. Zo krijgt deze heerlijke zeevrucht de kans om zich voort te planten.

Wil je zelf aan de slag? Zo open je zelf sint-jakobsvruchten!

  • Hou de schelp vast met de platte kant naar boven.
  • Neem een kort mes en wrik een opening tussen beide helften.
  • Snij langs de binnenkant de sluitspier door. Een buigzaam lemmet werkt het beste.
  • Snij onder de grijze rand om de vrucht en het oranje koraal los te maken.
  • Reinig de vrucht onder koud stromend water en dep droog. Eet ze zo vers mogelijk.
  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen