Meest recente artikelen

De vijfsecondenregel: feit of fabel?

Mag je dat koekje nog opeten of gooi je 't toch maar beter weg?

De vijfsecondenregel: feit of fabel? Artikel

Je kent de vijfsecondenregel vast wel: hij stelt dat je voedsel dat minder dan 5 seconden op de grond heeft gelegen, nog mag opeten. Maar is die regel eigenlijk op wetenschappelijke feiten gebaseerd of is 't gewoon een verzinsel? Wij zochten 't uit.

Onderzoek

In 2003 onderwierp de Amerikaanse wetenschapper Jillian Clarke de vijfsecondenregel aan streng wetenschappelijk onderzoek. Haar bevinding? We moeten je teleurstellen: de regel is op weinig of niets gebaseerd. Bacteriën blijken veel minder dan 5 seconden nodig om zich aan voedsel te hechten.

Welk voedsel?

Niet elk soort voedsel is even kwetsbaar voor bacteriën: een droge boterham zal doorgaans minder bacteriën overnemen dan een gesneden stuk fruit. Dat komt omdat bacteriën beter gedijen in een vochtige omgeving.

Ook de ondergrond doet ertoe: zelfs vloeren die heel recent nog gepoetst zijn, zijn broeihaarden voor microben. En het verrassendste weetje? Blijkbaar brengt tapijt minder bacteriën over dan een tegelvloer.

Weggooien of niet?

Het is niet omdat de vijfsecondenregel niet bestaat, dat je al ‘t voedsel dat op de grond is gevallen moet weggooien: ons lichaam is heus wel bestand tegen die extra microben.

Wat je wel altijd moet doen: ‘t voedsel afspoelen. Etenswaren waarbij dat geen optie is, gooi je beter weg. En viel je broodje/appel/koek op een vochtige plaats? In de vuilnisbak ermee! Eigenlijk geldt de regel: ‘als je twijfelt, gooi je ‘t maar beter weg‘.

Deze artikels vind je vast ook interessant:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen