Meest recente artikelen

Magnum & de chocoladefabriek

Achter de schermen in een chocoladefabriek

Magnum & de chocoladefabriek Artikel

Of ik op uitnodiging van Magnum een bezoekje wil brengen aan de chocoladefabriek van Barry Callebaut? Dat moet je mij geen twee keer vragen. Het was een fantastische dag en ik voelde me een beetje zoals Sjakie met een gouden ticket. Jaarlijks worden er 1 miljard Magnums verkocht en die krakende chocolade waar we allemaal dol op zijn, wordt hier gemaakt!

Om negen uur 's ochtends kom ik toe bij de chocoladefabriek van het Belgische Callebaut. Al op de parking is de geur van chocolade overweldigend. Wie hier in de buurt woont, kan bij al zijn barbecues genieten van een toets chocolade. Er staat me een heel programma te wachten en ik ben razend benieuwd.

Écht proeven

Na een korte introductie beginnen we aan ons chocoladeavontuur met een chocoladetasting. In vijf stappen leer ik hoe je chocolade écht moet proeven. Want proeven is niet hetzelfde als eten, wordt mij verteld. Al snel ontdek ik dat ik geen natuurtalent ben en mijn smaakpapillen toch niet zó ontwikkeld zijn als het op chocolade aankomt. Ik volg de instructies en wrijf over een chocolaatje. Ik ruik er drie keer kort aan met mijn ogen toe en mijn hand rond mijn neus. 80-90 % van onze smaak zou namelijk bepaald worden door onze neus. "Ah ja, zwarte chocolade", denk ik. "Hmm, die subtiele noten van vanille en die fruitige toets", hoor ik collega-proevers zeggen. Ik ben duidelijk geen expert.

Magnum & de chocoladefabriek 1

De chocoladefabriek

Na de proeverij brengen we een bezoekje aan de fabriek, maar niet voor we een gepaste outfit aantrekken. Ik krijg een witte jas en een blauw haarnetje. Mijn camera mag niet mee, mijn notitieboekje wel. (Op voorwaarde dat ik een speciale pen gebruik die detecteerbaar is, voor het geval dat ik ze in de chocolademassa zou laten vallen.)

De fabriek is indrukwekkend: overal zijn machines aan het werk en er zijn amper mensen te zien. Zo goed als alles gebeurt hier automatisch. Onze gids Isabelle vertelt gepassioneerd over hoe chocolade hier gemaakt wordt. Ik heb nog nooit zoveel chocolade bij elkaar gezien; hier wordt dagelijks 900 ton vloeibare chocolade geproduceerd! Die chocoladefonteinen die je soms ziet op feestjes lijken plots veel minder spectaculair. Aan het einde van onze rondleiding krijgen we vaten vol van die vloeibare chocolade te zien. Eén tank van 15 ton is genoeg chocolade voor 500 000 Magnums!

Salade met chocolade

Na het indrukwekkende fabrieksbezoek mag ik mijn voetjes onder tafel schuiven en krijg ik een unieke lunch voorgeschoteld. Zelfs in de salades is er chocolade verwerkt en sommige gerechten hebben de typische vorm van een Magnum. Ik eet een salade met garnaaltjes, asperges en witte chocolade. A match made in heaven!

Magnum & de chocoladefabriek 6

Magnums maken

Tijd om zelf aan de slag te gaan! In de namiddag volg ik een workshop van chef Patrick Aubrion. Hij leert ons hoe we een Magnum kunnen 'pimpen' tot een spraakmakend dessert. Ik krijg een naked magnum (een exemplaar zonder chocolade rond) en mag die zelf in vloeibare chocolade dippen. Nadien versier ik mijn Magnum met vers fruit, noten en zelfs goudschilfers!

 Magnum & de chocoladefabriek  Magnum & de chocoladefabriek 3

Het perfecte drankje

Bij een Magnum hoort natuurlijk een drankje en chef Aubrion biedt ons enkele perfecte combinaties aan. Zo is Negroni (een cocktail met gin, vermout, mandarijnensap en frambozenpuree) het perfecte drankje bij een Magnum Classic. Bij een witte Magnum past een homemade ice tea en bij de Magnum Almond krijgen we een Geuze. Wist je trouwens dat de Classic en Almond de meest verkochte Magnumsmaken zijn in België?

Magnum & de chocoladefabriek 4

Na deze fantastische dag heffen we nog een glaasje bubbels. Iedereen die aanwezig was, gaat glunderend naar huis. Ik neem wel gewoon de auto en geen glazen lift.

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen