Meest recente artikelen

Zo lukt je moelleux altijd

Ultiem recept

Zo lukt je moelleux altijd Artikel

Een lekkere chocolademoelleux maken lijkt easy: 5 ingrediënten samenvoegen, 10 minuutjes in de oven en klaar. En toch zijn er weinig dingen die zo vaak mislukken als een moelleux. Wij gaan resoluut voor deze bereiding.

  1. Voor 6 moelleux smelt je 140 g boter met 150 g chocolade (minimum 70% cacao) au bain-marie.
  2. Klop 4 eieren met 200 g witte suiker tot een wit-schuimig mengsel. Het mag niet meer geel zijn en je mag geen korreltjes suiker meer voelen. Dat kan een tijdje duren, maar het is cruciaal!
  3. Giet het gladde boter-chocolademengsel bij de geklopte eieren en meng meteen. Anders stolt de warme chocolade in het koude eimengsel, en dat wil je niet. Zeef 80 gram bloem en meng die nog onder het beslag. Bloem houdt de andere ingrediënten samen, want warme chocolade en suiker smelten.
  4. Uit onze test blijkt dat het echt de moeite loont om je beslag een nachtje te laten rusten in de koelkast. Dat heeft een groot effect op de textuur van je moelleux: hij krijgt dan een krokante korst en een zacht hart. Tijdens het rusten verdwijnt de lucht uit het beslag, waardoor het steviger wordt. Heb je geen tijd om het beslag te laten rusten? Weet dan dat je hem sneller uit de oven moet halen en dat hij meer de textuur van biscuit krijgt.
  5. Neem 6 metalen serveerringen van gelijke grootte. Dat ze even groot zijn, is erg belangrijk: zo bakken ze allemaal gelijkmatig.
  6. Vet de vormpjes in met een beetje boter en bestuif met bloem, zodat de cakejes na het bakken makkelijk uit de vorm geraken.
  7. Verwarm je oven voor op 180°C à 200°C, afhankelijk van hoe hard hij gaat. Vul de serveerringen, maar doe ze niet helemaal vol.
  8. Bak de moelleux afhankelijk van de grootte van je potjes 8 tot 12 minuten in de oven. Om de exacte baktijd te bepalen, moet je je oven wat kennen. Heb je je moeulleux graag extra lopend? Dan mag die van jou iets sneller uit de oven dan die van je tafelgenoten.
  9. Laat de moelleux een paar minuutjes afkoelen voor ze uit de vormpjes te halen. Serveer met vanille-ijs en frambozen!

3x getipt

1.  Doe je beslag in kommetjes in plaats van serveerringen. Dat geeft je minder stress om de melleux mooi uit de vormpjes te halen.

2.  Wil je nog meer chocoladesmaak in je moelleux? Verstop in het binnenste dan een extra stukje chocolade.

3.  Laat het beslag rusten in een spuitzak. Dat maakt het extra makkelijk om het nadien in je potjes of serveerring te spuiten.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen