Meest recente artikelen

Deze Europese ontbijtjes voldoen niet aan je verwachtingen

Dit eten onze Europese buren

Deze Europese ontbijtjes voldoen niet aan je verwachtingen Artikel

Hoe denk jij dat een typisch Duits, Grieks of Russisch ontbijt eruit ziet? De kans is groot dat je er helemaal naast zit!

HomeToGo, de grootste vakantiehuizen zoekmachine ter wereld, ondervroeg reizigers en de lokale bevolking van 16 Europese landen over de typische lokale ontbijtgewoonten van het land. Ze vergeleken de stereotypen met de realiteit en keken ook naar de gemiddelde voedingswaarden en gemiddelde prijzen. Wat blijkt? De verwachtingen over de ontbijtgewoonten komen vaak niet overeen met de realiteit.

Een goed voorbeeld van een veel voorkomend misverstand is het Duitse ontbijt. Maar liefst 28% van de ondervraagde reizigers denkt dat er in Duitsland ontbeten wordt met worstjes. Een stereotype wat vrij ver verwijderd staat van de werkelijkheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Ook een Grieks en Russisch ontbijt bleken lastig te omschrijven. De meeste ondervraagde reizigers (22%) gaven zelfs aan geen enkel idee te hebben bij een Russisch ontbijt. Sommigen dachten aan kaviaar als typisch ontbijt en maar liefst 17% van de reizigers dacht direct aan wodka. Iets wat absoluut aan Rusland is verbonden maar in de praktijk toch niet bij het ontbijt hoort. Een daadwerkelijk ontbijt in Rusland bestaat vaak uit havermoutpap met melk en een sandwich. Hierbij wordt, in tegenstelling tot wodka, normaliter zwarte thee gedronken. Het kost zo'n €2,00 en bevat gemiddeld 392 calorieën. Niet geheel verrassend waren yoghurt (22%) en fetakaas (12%) de meest gegeven antwoorden bij het omschrijven van een Grieks ontbijt. Hoewel dit natuurlijk bekende Griekse producten zijn, wordt geen van beide als ontbijt gegeten. De Grieken beginnen de dag liever met een ijskoffie genaamd "Freddo Espresso" en hartige gebakjes zoals de "Tyropita" met kaas en de "Spanakopita" met spinazie zijn het meest populair. Daarmee hebben ze het goedkoopste ontbijt van de onderzochte landen. De prijs voor het minst calorierijke ontbijt gaat naar Tsjechië, waar ze 's morgens genieten van zoete broodjes met boter en jam. Het duurste én meest calorierijke ontbijt eet men dan weer in het Verenigd Koninkrijk, waar een typisch Engels ontbijt op het menu staat. Eén van de weinige ontbijtgewoonten die de reizigers over het algemeen wel goed raadde.

Benieuwd naar al de bevindingen? Je vind ze in de tabel hieronder.

Dit zijn de ontbijtgewoonten in Europa

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen