Meest recente artikelen

Wat?! Wist jij al dat je deze dingen kunt roken?

Verrassend!

Wat?! Wist jij al dat je deze dingen kunt roken? Artikel

Dat een stukje gerookte vis of vlees erg lekker is, is niets nieuws. Maar wist jij al dat je ook kaas, boter, soep... kunt roken?

Roken is het nieuwe grillen. Meestal gaat het om vlees, gevogelte of vis, maar je kunt ook allerlei andere dingen roken. Denk aan soep, kaviaar en zelfs desserts. In de VS roken sommige bakkers zelfs hun bloem voor ze er brood mee bakken. Zelfs zuivel kun je roken: op restaurant krijg je tegenwoordig gerookte boter en gerookte zure room. En wat dacht je van gerookte ijsblokjes voor in cocktails?

Nog nooit eten gerookt? Het is niet moeilijk! Lees hier hoe je het doet.

8 verrassende producten die je kunt roken

Boter of olie

Boter en olie worden koud gerookt. Zo zullen ze wel de rooksmaak opnemen, maar niet smelten of te heet worden. Superlekker om nadien eender welk ingrediënt in te bakken! Gerookte olie kun je trouwens kant-en-klaar kopen in oliespeciaalzaken.

Eieren

Om eieren te roken leg je ze simpelweg in je rookoven of rookbox en laat ze daar twee uur liggen. Lekker om puur te eten, maar ook hemels om ze daarna op te vullen of te verwerken in een eiersalade.

Kaas

In principe kun je elke kaas roken. Wij raden je wel een kaas zonder al te sterk uitgesproken smaak (liever geen blauwschimmelkaas bijvoorbeeld) te gebruiken, zo zal de rooksmaak beter opgenomen worden. Ook kaas wordt koud gerookt – zo zal hij niet smelten, maar wel de rooksmaak opnemen.Verwerk je gerookte kaas in ovenschotels, rasp hem over pasta's of serveer hem als borrelhapje. Tip: je kunt ook gewoon bij de kaashandelaar gerookte kazen (scamorza bijvoorbeeld) kopen.

Room en melk

Chefs experimenteren wel eens met gerookte melk en room om te gebruiken in soepen en sauzen. Room en melk worden koud gerookt. Opgeklopte gerookte room geeft je desserten een extra waw-factor!

Olijven

Meng 200 g gepekelde maar goed uitgelekte groene olijven met 100 g geblancheerde amandelen, 1 gekneusd teentje knoflook, 1/2 kl chilivlokken en 1 el olijfolie in een aluminium bakje. Plaats dit 30 à 60 minuten in de rookoven.  Gebruik je gerookte olijven daarna in een salade, vul ze op met roomkaas of verwerk ze in een lekkere pastasaus. Ook lekker om zo te serveren als aperitiefhapje.

Avocado

Voordat je de avocado rookt kun je hem eerst doormidden snijden en ontpitten (opletten voor een avocadohand!). Snij 'm in stukjes of plakjes en doe ze in een bakje. Zet dit 5 minuten in je rookoven of -box. Maak daarna van je gerookte avocado een lekkere avocadotoast, gerookte guacamole of een pistolet met avocado, komkommer en dragon-basillicummayonaise (klik hier om de video te bekijken).

Limoenen en citroenen

Snij de vruchten doormidden, haal de pitjes eruit en rook ze 1 uur in je rookoventje of op de barbecue.  Lekker bij gegrilde vis of in je zelfgemaakte limonades en cocktails.

Popcorn

Wil je eens iets anders dan popcorn met zout, suiker of honing? Probeer dan eens popcorn met witte chocolade, tex-mexpopcorn óf gerookte popcorn! Voor de gerookte popcorn pop je eerst de popcorn, meng je hem met een klontje boter en wat kruiden (een mengsel van lookpoeder, rozemarijn en geraspte parmezaan is bijvoorbeeld heerlijk!) en zet je hem vervolgens 10 minuten in de rookoven. Dat noemen wij pas een next level snack!

https://www.pinterest.com/pin/216454325820630747/

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen