Meest recente artikelen

Dineren met maten

  • Deel dit artikel:
Dineren met maten Artikel

Lekker als voorgerecht, hoofdgerecht of snelle hap: maatjes! Nog even wachten en binnenkort kan er weer gesmuld worden.

Beter een uitgestelde haring dan geen haring

Volgens de traditie van de Hollandse Nieuwe wordt het eerste vaatje haringmaatjes van het seizoen begin juni geveild. Dit jaar is de veiling, die gepland stond op 5 juni, echter uitgesteld. Door het slechte weer in Scandiniavië is de haring namelijk nog niet van de juiste kwaliteit om tot Hollandse Nieuwe verwerkt te worden.

Hoe dat komt zit? Het Nederlandse Visbureau verklaart: “Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton, het voedsel van de haring, zich laat ontwikkeld. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft.”

De vooruitzichten zijn echter positief. De haringen die tot nu toe zijn gevangen blijken wel voldoende voedsel in hun maag te hebben. Het is alleen nog niet allemaal omgezet in vet. De nieuwe veiligsdatum: 19 juni. Vanaf dan is het maatjesseizoen dus officieel begonnen!

Beter 1 maatje in de hand dan 10 in de zee

Dit jaar mag er 20 procent meer haring gevangen worden dan in 2010. In totaal mag er dus zo’n 200 miljoen kilo binnengehaald worden. Maar goed ook, want 85 miljoen daarvan wordt alvast opgegeten door de Nederlanders. In België worden er slechts 15 miljoen maatjes gegeten.

Vis ‘m daar

Wij zijn alvast enthousiast over het maatjesseizoen! Wie ze wil proberen kan vanaf 19 juni terecht bij de viswinkel of bij Carrefour. Ook de supermarkt besliste de officiële lanceringsdatum van de maatjes te respecteren, teneinde hun klanten een authentieker product te kunnen aanbieden. Binnenkort kan je dus weer aan tafel met je maten en maatjes! Inspiratie voor enkele gerechten nodig? Meer dan 20 verschillende recepten met maatjes vind je hier!

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen