Meest recente artikelen

Vakantieland: Baltische culinaire toppers

  • Deel dit artikel:
Vakantieland: Baltische culinaire toppers Artikel

Wat weet jij over de Baltische keuken? Brood is er belangrijk, maar wat eten ze nog meer in Letland, Estland en Litouwen?

Letland

De Letten kiezen in de zomer voor 4 maaltijden per dag vanwege de langere dagen en werktijden.

Een typisch diner bestaat uit varkensvlees, gekookte aardappelen en verse groenten. Hierbij drink je verse bessensap. Er wordt veel gebruik gemaakt van landbouwproducten, maar er wordt zonder sterke kruiden gekookt.
In het binnenland hoort vlees bij de meeste hoofdgerechten terwijl er langs de kust meer vis wordt gegeten.

Estland

Brood belangrijk? Zeker! In Estland hoor je brood dat je laat vallen op te rapen, een kus te geven uit respect en daarna het brood op te eten.

Pirukad zijn kleine deeggerechten gevuld met vlees, wortels, rijst en andere ingrediënten. Räim is Baltisch dwergharing met sprattus. En Sprattus is ook een vis uit haringfamilie. Kali is de traditionele drank en staat ook wel bekend als de Estlandse cola.

Litouwen

In Litouwen is de lunch de belangrijkste maaltijd. De Litouwse keuken heeft veel overeenkomsten met de Poolse keuken.

Suktiniai is gefrituurd rundvlees met gezouten varkensvlees, geplette knoflook en karwij zaden. Kugalis is gebakken aardappel pudding en Alus is het lokale bier.

Zelf aan de slag

Šaltibarščiai is een Litouwse koude bietensoep. Serveer met donker roggebrood om het helemaal af tre maken. In Estland is rabarbertaart een erg populair dessert.

Bezoek ook de Duitse keuken.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen