Meest recente artikelen

Nieuwe maatjesseizoen komt eraan

  • Deel dit artikel:
Nieuwe maatjesseizoen komt eraan Artikel

De haringsector maakt zich op voor een nieuw maatjesseizoen. Die zijn vanaf 7 juni te koop. De vangst kwam langzaam op gang door het slechte weer in Scandinavië maar de eerste berichten over de kwaliteit zijn alvast positief.

“Er is veel plankton in de buik van de haring aanwezig, wat duidt op veel voedsel in zee. En dat betekent een vettere haring en dus een goede kwaliteit“, aldus haringinkoper Guido van der Maaden.

Dit jaar mag er 200 miljoen kilo haring gevangen worden, ruim 20 procent meer dan in 2010. 30 miljoen kilo daarvan wordt gebruikt voor de zogenaamde nieuwe haring, ook wel Hollandse Nieuwe of maatje genoemd. Dit is een typische malse en gezouten lekkernij.

De hele jaarvoorraad haring wordt gedurende zes weken in mei en juni gevangen. Op dat moment is de haring namelijk in het juiste biologische stadium om er Hollandse Nieuwe van te maken: de haring is goed vet en heeft zich dan nog niet voortgeplant. Na de vangst wordt de haring direct aan boord ingevroren. Vandaar dat de nieuwe haring het hele jaar door verkrijgbaar is.

Krijg jij ook alvast zin in nieuwe maatjes? Vind hier onze recepten met haring!

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen