Meest recente artikelen

Brood, daar zit wat in!

  • Deel dit artikel:
Brood, daar zit wat in! Artikel

We eten steeds minder brood. Da's niet zo slim, want voedingsdeskundigen zijn het erover eens: brood is basisvoedsel, rijk aan energie, vezels en vitamines.

Wit, bruin of volkoren?

Wit en bruin brood bevatten meer calcium dan volkorenbrood. Maar daarin zit dan weer meer ijzer, magnesium en B-vitamines. Eén sneetje volkoren bevat een derde van de dagelijk aanbevolen dosis volle granen. Je kunt dus best afwisselen tussen volkoren en andere soorten brood met volle granen erin, omdat die met hun trage suikers je bloedsuikerspiegel egaal houden.

Opgeblazen gevoel

Gluten zijn eiwitten die in tarwe, rogge en gerst zitten. Bij mensen met glutenintolerantie of coeliakie zorgen ze voor de aanmaak van antistoffen die de eigen weefsels aanvallen en je ziek maken. Voel je je vaak opgeblazen als je brood eet, dan betekent dat niet automatisch dat je een glutenintolerantie hebt. Een bloedtest kan helpen om een duidelijke diagnose te stellen.

Bio- of organisch brood

  • Voor: dit brood bevat geen additieven, alleen de hoogst noodzakelijke stoffen. Broodverbeteraars of enzymen die aan niet-organisch brood worden toegevoegd om de textuur te verbeteren, zitten hier niet in.
  • Tegen: dit brood is duurder en niet noodzakelijk gezonder.

Sandwiches

  • Voor: koolhydraten in een compact jasje, een energiebommetje. Een goede snack na een stevige lichamelijke inspanning.
  • Tegen: behoorlijk calorierijk, het jaagt je bloedsuikerspiegel te hoogte in.

Volkorenbrood

  • Voor: dit type brood bevat het meeste vezels en is de beste bron van ijzer.
  • Tegen: als de volkorenbloem erg fijn gemalen is, kan dit brood je bloedsuikerspiegel nog sneller doen stijgen

Sodabrood

  • Voor: sodabrood bevat geen gist, goed om te weten als je gist slecht verdraagt.
  • Tegen: sodabrood veroorzaakt dips in je bloedsuikerspiegel en wordt vrij snel droog, hard en smaakloos.

Roggebrood

  • Voor: de voedingsstoffen van dit donkere brood worden heel geleidelijk vrijgegeven in het bloed en daarom geeft roggebrood lang energie.
  • Tegen: roggebrood is nogal zwaar en vrij uitgesproken van smaak.

Ciabatta

  • Voor: wordt gemaakt van olijfolie in plaats van met boter en smaakt erg lekker.
  • Tegen: ciabatta bevat snelle suikers: niet zo goed voor je bloedsuikerspiegel, en je eet er snel te veel van. Een kwartbrood bevat al 170 calorieën.

Glutenvrij brood zonder tarwe

  • Voor: het enige alternatief als je coeliakie of glutenintolerantie hebt.
  • Tegen: smaakt meestel niet zo licht en lekker als gewoon wit brood.

Volwitbrood

  • Voor: dit witte brood bevat een hoger vezelgehalte dan gewoon wit brood door toevoeging van extra bleek volkorenmeel.
  • Tegen: als je kinderen gewend zijn aan wit brood, is het vaak moeilijk om hen nog bruin brood of brood met andere graansoorten voor te zetten.
  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen