Meest recente artikelen

Juni is maatjestijd

Mmm maatjes

Juni is maatjestijd Artikel

Begin juni gaat ieder jaar het maatjesseizoen officieel van start, met maatjesharingen récht uit de Noorse wateren. En dankzij het MSC-label kan je tegenwoordig ook met een gerust geweten van de verse ladig maatjes genieten!

Sinds april 2009 werd de Noorse haringvangst gecertificeerd met het MSC-label. Dat betekent dat de maatjesharingen, vanaf de vangst tot het moment waarop ze werden verpakt, op een duurzame manier behandeld werden, met respect voor het visbestand en het maritieme milieu waarin de vissen leven. Zo geniet je dus met een gerust geweten van deze heerlijke en gezonde vis.

Hoewel iedereen het nog over 'Hollandse maatjes' heeft, is het merendeel van deze lekkere, vette visjes niet afkomstig van bij onze noorderburen, maar wordt hij gevist in de Atlantische oceaan in Noorwegen. In België, Nederland en Duitsland wordt het maatjesseizoen altijd weer door héél veel fans blij onthaald. Wist je dat in België maatjes het meest worden gegeten in Vlaanderen? In Antwerpen en Brussel wonen de meeste maatjesfans.

Maatjes zijn lekker én gezond! Ze bevatten tal van voedingsstoffen, hoogwaardige eiwitten en zijn een bron van Omega 3. Deze vetzuren staan bekend om hun heilzame effect op het cholesterolgehalte, en bovendien verlagen ze het risico op hart- en vaatproblemen.

De heerlijke frisse maatjes zijn op hun best tijdens de zwoele zomermaanden. De ene verkiest ze puur natuur en uit het vuistje, de ander met een fijngesnipperd uitje. Hoe ze ook worden bereid, ze smaken het allerlekkerst met een glaasje witte wijn erbij. Bij een vette vis als haring, drink je best een Chardonnay uit Argentinië. Deze volle droge witte wijn doet de smaak van de maatjes volledig tot zijn recht komen.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen