Meest recente artikelen

Gezonde eettips voor kids

Zo lusten ze het wel!

Gezonde eettips voor kids Artikel

Kinderen en gezond eten, het is geen voor de hand liggende combinatie. Jouw experimenten worden niet altijd op gejuich onthaald. Volhouden is de boodschap!

Kies je ontbijt

Een evenwichtig ontbijt voorziet in ongeveer een kwart van onze dagelijkse energiebehoefte. Je vindt allerlei soorten brood, beleg, fruit en zuivelproducten om je kind elke dag een gevarieerd en evenwichtig ontbijt te bezorgen. Bruin brood met een sneetje ham of kaas is ideaal, maar af en toe een eitje of een boterham met choco of jam mag ook. Spring zuinig om met ontbijtgranen, die zijn vaak te zoet en bevatten niet alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Een glas melk of wat yoghurt en een stuk fruit erbij en je hebt het perfecte ontbijt. Zin in nog een drankje? Water of versgeperst fruitsap is ideaal. En probioticadrankjes dan? Daarover is al veel gezegd en geschreven, maar ze bevatten bovendien veel suiker en zijn ook nog eens duur.

En dan nog dit…

  • Sla nooit het ontbijt over
  • Geef het goede voorbeeld en ontbijt samen met je kinderen. Geen tijd? Sta een kwartiertje vroeger op of dek de ontbijttafel de avond voordien
  • Kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, kunnen zich moeilijk concentreren en zullen sneller naar zoete snacks grijpen, met een hoger risico op obesitas later

Knaagje in het maagje

Geef je kind een gezond tussendoortje mee naar school: een plastic doosje met een paar mandarijnpartjes, kerstomaatjes of groentestaafjes zijn prima. Een rijstwafel of mueslikoek kan ook. Opgelet met yoghurtdrankjes en fruitkaasjes, ze zitten boordevol suiker en zijn daarom minder gezond dan je misschien zou denken.

Lunchbox of warme maaltijd?

Geen tijd om elke dag een warme maaltijd klaar te maken? Dan kan je je kind met een gerust hart op school laten eten. Toch liever een lunchbox? Naast de klassieke bruine boterham met kaas, kan je je kind ook een lekker slaatje meegeven. Maak het de avond voordien klaar en stop het in de koelkast. Zuivel, groenten en fruit mogen niet ontbreken in de lunchbox. Geef je kind alleen voedsel mee dat een paar uur in de schooltas kan en dat zonder morsen gegeten kan worden. Geen frisdranken. Melk, water of appelsap zijn veel gezonder! Koop grote flessen en geef het drankje mee in een drinkbus. Dat is goedkoper en milieuvriendelijker dan kleine brikjes.

Avondmenu tegen winterdip

Zit je soms met de handen in het haar omdat jet het groenteaanbod tijdens de winter maar pover vindt? Dit lijstje bewijst het tegendeel: kool in alle mogelijke variëteiten en kleuren, spruitjes, venkel, wortelen, schorseneren, pompoen, bieten, prei, witlof, veldsla, selderij… Maak er de heerlijkste stamppotjes van, stoof, bak of gratineer ze en combineer ze met aardappelen, volkorenpasta of -rijst en een stukje vlees of vette vis. Zo trotseert je kind ook de strengste winter!

En dan nog dit…

  • Is je kind geen vlees- of viseter, zorg er dan voor dat het voldoende eiwitten binnenkrijgt. Je vindt ze in vleesvervangers zoals tofu en seitan, maar ook in noten, peulvruchten en volkorenproducten
  • Zet voor de variatie ook eens vers groente- of vruchtensap op het menu. Een sapmix van wortelen, appelen en sinaasappelen is een heuse vitaminebom met een zachte smaak.

Tekst: Martine Wezenbeek

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!