Haal een stukje Spanje in huis met de échte Valenciaanse paella
Als je niet zomaar naar Spanje op vakantie kunt, dan maak je toch gewoon een culinaire uitstap? Proef in je eigen keuken van Valencia, de enige bakermat van de wereldberoemde paella.

De geboorte van de paella
Die rijstvelden vertellen een uniek stukje geschiedenis: vanaf de 8e eeuw brachten de Arabieren namelijk de rijstteelt naar Spanje mee. Ze begonnen bij het zoetwatermeer van Albufera, nu een beschermd natuurpark op 20 km van Valencia. Vandaag worden er in de regio drie soorten rijst geteeld, die de beschermde oorsprongsbenaming ‘Arroz de Valencia’ dragen.Na dat prille begin bedachten de locals algauw een eenvoudig stoofgerecht op basis van deze rijst, die ze combineerden met plaatselijke groenten, kruiden, kip en konijn. Alles belandde in één gigantische pan of ‘paella’ en mocht een tijd stoven op een houtskoolvuur. Vandaag kun je die paella in allerlei varianten overal in Valencia – in de stad en in de dorpen – proeven. Aanraders zijn Casa Carmela aan het Malvarrosa-strand in Valencia, Nou Racó in natuurpark Albufera, het landelijke Toni Montoliu in Meliana, het stijlvolle Levante in Benisano en Casa Salvador aan de lagune van Cullera.Sociaal gebeuren en feest
Met de tijd werd de Valenciaanse paella veel meer dan een gerecht. Het is intussen een traditie en een sociaal gebeuren, die de mediterrane levensstijl perfect weerspiegelen. Familierecepten worden ijverig doorgeven. En paella is ook vaak een feestmaal dat je nooit alleen eet: je zit samen aan tafel en mag rechtstreeks uit de pan lepelen.
© VisitValencia
Paella Valenciana: hét recept

© Mike Water
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 glas extra vierge olijfolie
- 1 kip in stukken
- 1 konijn in stukken
- 300 gram verse snijbonen
- 1 middelgrote tomaat
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
- Saffraan
- 6 glazen water
- 200 gram limabonen of reuzenbonen
- Zout naar smaak
- 3 glazen rijst
- Een takje rozemarijn
Bereiding
- Verwarm de olie in een brede, ondiepe pan op een zacht vuurtje en roerbak de stukken kip en konijn ongeveer 5 minuten.
- Voeg de schoongemaakte gesneden snijbonen en de geraspte tomaat toe. Bak een paar minuten mee tot je een homogeen mengsel krijgt.
- Voeg de paprikapoeder toe en laat een minuut sudderen op een zeer laag vuur. Giet daarna het water in de pan.
- Doe hierbij de saffraan, de limabonen en zout naar smaak. Laat 15 minuten doorgaren op een hoger vuur.
- Verdeel de rijst over de volledige pan en laat 15 minuten koken. Proef daarna van de bouillon en voeg eventueel nog zout toe.
- Leg het takje rozemarijn er de laatste 7-8 minuten van het gaarproces bij en verwijder het na 5 minuten.
- De paella is klaar als al het water is verdampt, maar de rijst nog niet droog staat.
Nu al even op ontdekking door Valencia gaan?
Deze video dompelt je onder in de sfeer van de stad en z’n heerlijke paella.
Surf ook naar www.visitvalencia.com voor meer tips en inspiratie.