Meest recente artikelen

Haal een stukje Spanje in huis met de échte Valenciaanse paella

Als je niet zomaar naar Spanje op vakantie kunt, dan maak je toch gewoon een culinaire uitstap? Proef in je eigen keuken van Valencia, de enige bakermat van de wereldberoemde paella.

 • Deel dit artikel:
Haal een stukje Spanje in huis met de échte Valenciaanse paella Artikel

Advertorial

Bij de Spaanse keuken denk je al snel aan tapas, gazpacho, tortilla en paella. Maar eigenlijk komen die ‘nationale’ gerechten elk uit een specifieke streek. Zo weten fijnproevers wel dat de populaire paella eigenlijk werd uitgevonden in Valencia. De derde stad van Spanje  pronkt niet alleen met een rijke geschiedenis, interessante musea, hypermoderne architectuur en stadstranden, maar staat ook bekend als culinair paradijs en gastronomische hotspot – zalige versmarkt (Mercado Central), vis, zeevruchten en mierzoete lekkernijen inbegrepen. Bovendien zijn de sinaasappel- en olijfgaarden én – jawel – de rijstvelden in de provincie Valencia niet te tellen.

De geboorte van de paella

Die rijstvelden vertellen een uniek stukje geschiedenis: vanaf de 8e eeuw brachten de Arabieren namelijk de rijstteelt naar Spanje mee. Ze begonnen bij het zoetwatermeer van Albufera, nu een beschermd natuurpark op 20 km van Valencia. Vandaag worden er in de regio drie soorten rijst geteeld, die de beschermde oorsprongsbenaming ‘Arroz de Valencia’ dragen.

Na dat prille begin bedachten de locals algauw een eenvoudig stoofgerecht op basis van deze rijst, die ze combineerden met plaatselijke groenten, kruiden, kip en konijn. Alles belandde in één gigantische pan of ‘paella’ en mocht een tijd stoven op een houtskoolvuur. Vandaag kun je die paella in allerlei varianten overal in Valencia – in de stad en in de dorpen – proeven. Aanraders zijn Casa Carmela aan het Malvarrosa-strand in Valencia, Nou Racó in natuurpark Albufera, het landelijke Toni Montoliu in Meliana, het stijlvolle Levante in Benisano en Casa Salvador aan de lagune van Cullera.

Sociaal gebeuren en feest

Met de tijd werd de Valenciaanse paella veel meer dan een gerecht. Het is intussen een traditie en een sociaal gebeuren, die de mediterrane levensstijl perfect weerspiegelen. Familierecepten worden ijverig doorgeven. En paella is ook vaak een feestmaal dat je nooit alleen eet: je zit samen aan tafel en mag rechtstreeks uit de pan lepelen.

© VisitValencia

 

Sinds een paar jaar viert Valencia zijn World Paella Day: op 20 september maken ‘rijstmeesters’ en topchefs uit de streek live verschillende soorten paella klaar, die je gratis kunt proeven op de Plaza de Ayuntamiento aan het stadhuis. In Sueca, op zo’n 35 km van Valencia, wordt elk jaar een grote internationale wedstrijd georganiseerd: na ettelijke voorrondes bereiden zo’n dertig professionele koks dan een Valenciaanse paella volgens authentiek recept.

Paella Valenciana: hét recept

© Mike Water

 

In tegenstelling tot de paella die wij het best kennen, bevat het originele recept géén zeevruchten, maar kip, konijn, bonen en de plaatselijke geteelde rijst. Elke Valenciaanse familie heeft zijn eigen ‘authentieke’ variant, maar dit is het meest gebruikte recept:

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 glas extra vierge olijfolie
 • 1 kip in stukken
 • 1 konijn in stukken
 • 300 gram verse snijbonen
 • 1 middelgrote tomaat
 • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
 • Saffraan
 • 6 glazen water
 • 200 gram limabonen of reuzenbonen
 • Zout naar smaak
 • 3 glazen rijst
 • Een takje rozemarijn

Bereiding

 1. Verwarm de olie in een brede, ondiepe pan op een zacht vuurtje en roerbak de stukken kip en konijn ongeveer 5 minuten.
 2. Voeg de schoongemaakte gesneden snijbonen en de geraspte tomaat toe. Bak een paar minuten mee tot je een homogeen mengsel krijgt.
 3. Voeg de paprikapoeder toe en laat een minuut sudderen op een zeer laag vuur. Giet daarna het water in de pan.
 4. Doe hierbij de saffraan, de limabonen en zout naar smaak. Laat 15 minuten doorgaren op een hoger vuur.
 5. Verdeel de rijst over de volledige pan en laat 15 minuten koken. Proef daarna van de bouillon en voeg eventueel nog zout toe.
 6. Leg het takje rozemarijn er de laatste 7-8 minuten van het gaarproces bij en verwijder het na 5 minuten.
 7. De paella is klaar als al het water is verdampt, maar de rijst nog niet droog staat.

* Tip: Sommige Valencianen voegen stukjes eend (stap 1), artisjokken (stap 2) en/of slakken toe (tussen stap 4 en 5).

Nu al even op ontdekking door Valencia gaan?
Deze video dompelt je onder in de sfeer van de stad en z’n heerlijke paella.
Surf ook naar www.visitvalencia.com voor meer tips en inspiratie.

 

 • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen