Meest recente artikelen

Piet Huysentruyt openhartig: "Ik krijg graag applaus, zoals elke artiest"

24 vragen aan de chef himself

Piet Huysentruyt openhartig: "Ik krijg graag applaus, zoals elke artiest" Artikel

Piet Huysentruyt reist de zon achterna. We ontmoeten hem in Frankrijk, waar hij terugblikt op een indrukwekkend palmares, als tv-kok en als sterrenchef. Een heerlijk gesprek met een hartstochtelijk man.

Wie is Piet Huysentruyt?

  • Geboren op 7/12/1962
  • Getrouwd met Vero en vader van Cyriel (29) en Marie (30).
  • Opende in 1989 in Wortegem het restaurant 'Piet Huysentruyt', dat snel een Michelinster in de wacht sleepte.
  • Raakte bekend bij het grote publiek dankzij de VTM-programma's 'Lekker Thuis' en 'SOS Piet' en maakte later ook tv-programma's voor VIER.
  • Schreef heel wat culinaire boeken, zoals 'Piet à Volonté', 'De Kookbijbel' en 'Eigentijds Eigenzinnig'.
  • Kookte van 2003 tot 2007 in zijn restaurant Le Lutin Gourmand in Les Vans, in Zuid-Frankrijk.
  • Opende in 2013 op dezelfde plek restaurant Likoké, dat vrijwel meteen opnieuw een Michelinster behaalde.
  • Gaf in 2019 officieel de zaak over aan zijn zoon Cyriel, maar blijft nauw betrokken.

1 Je roert zelf niet meer in de potten van Likoké. Ga je je niet vervelen?

"Nee hoor. Ik geniet volop van het leven. Ik ga golfen en kan nu veel meer dingen doen waartegen ik vroeger nee moest zeggen. Ik ben ook enorm graag ambassadeur van Likoké. Ik heb hier intussen al verschillende internationale sterrenchefs uitgenodigd voor een quatre-mains, waarbij mijn team met hun team samen een menu bereidt. Ronkende namen zoals Jonnie Boer, Quique Dacosta en Nick Bril komen heus niet zomaar. Ze zijn telkens verwonderd van ons hoge niveau, wat ik met mijn vakkennis en ego natuurlijk al wel wist." (buldert van het lachen)

2 Zie je jezelf als tv-kok of sterrenchef?

"Toen ik met Likoké begon, wilde ik niets meer met 'SOS Piet' te maken hebben. Tot ik op een bepaald moment op het terras tegen een klant zei dat 'SOS Piet' dood was. Plots begon een kind dat erbij zat te huilen en toen besefte ik dat ik misschien toch wel iets verwezenlijkt had. (grijnst) Ik heb gaandeweg beide Pieten leren omarmen, want ik ben ze uiteindelijk allebei en ze zijn sterk verweven met elkaar. Ik ben altijd mezelf gebleven op tv. Ik vond het belangrijk om in eenvoudige zinnen iets uit te leggen en grapjes te maken. Dankzij mijn twintigjarige tv-carrière heb ik Likoké kunnen uitbouwen zonder dat er een bank aan te pas moest komen. Daar ben ik enorm dankbaar voor. Maar zowel op het scherm als in mijn restaurants ben ik altijd een vakman geweest. Uit alles wat ik doe, moet ik voldoening halen. Ik vind het fijn om te tonen hoe je een saus maakt of hoe je iets bakt. Net omdat ik dat ook zo graag zelf doe én kan."

3 Voel je die passie nog steeds?

"Ik heb ze nog steeds in mij, maar ik kan het fysiek niet meer aan. Als je een hersentrombose gehad hebt en in het ziekenhuis elektroshocks hebt gekregen, besef je dat je het rustiger aan moet doen. Maar ik breng die passie nu gewoon over op mijn jongens."

4 Kun je genieten van wat je zelf klaargemaakt hebt?

"Absoluut. Er is niets heerlijkers dan proeven van je eigen eten, kippenvel krijgen en denken: 'Wauw Piet. Je bent een genie!' (lacht) Je mag toch fier zijn op jezelf? Het feit dat je jezelf kunt raken met je eigen eten, dat is toch fantastisch!"

5 Ben je een pleaser?

"Zoals elke artiest krijg ook ik enorm graag applaus. Eigenlijk doen we elke dag twee voorstellingen en we doen er alles aan opdat de klanten het helemaal naar hun zin hebben. De gastronomie is ontzettend geëvolueerd. Mensen gaan meer uit eten en zijn ook mondiger. En dat mag ook, maar bij mij hoef je niet na te denken over de cuisson. Hij is sowieso goed. (lacht)"

6 Hoe fanatiek ben je?

"Alles wat ik maak moet lekker zijn. Ook al is het enkel voor de foto. Dan moet mijn foto nog lekker zijn. Ik maak eender welk gerecht alsof ik het voor mezelf zou maken. Ik geloof dat mensen dat altijd ook zo aangevoeld hebben."

7 Wat is je grootste minpunt?

"Ik ben enorm ongeduldig. Vroeger was ik een echte staaf dynamiet met een kort lontje, maar dankzij het golfen werk ik daaraan. Golfen is de enige sport waar de fout altijd bij jezelf ligt. Dat kan best confronterend zijn. Zo heb ik ooit tijdens een woede-uitbarsting eens een golfclub in twee geplooid. Focus je je maar op drie dingen, maar op de andere zeven niet, dan sla je in de grond. De lont is intussen langer, maar steek ze toch nog altijd maar niet aan. (lacht)"

8 Wat is je favoriete snack?

"Frietjes met mayonaise. Dat kan ik in Frankrijk en Zuid-Afrika zo hard missen dat ik er desnoods om 1 uur 's nachts nog aardappelen voor begin te schillen. Ik maak dan zelfs een puntzakje van papier voor een optimaal effect."

9 Welk keukeninstrument kun je niet missen?

"Mijn molenmesje. Als je het niet kunt snijden of schillen met een haarscherp molenmesje, lukt het nergens mee. Tijdens Likoké On Tour gaven we elke chef waar we halt hielden een molenmesje cadeau. Een niemandalletje waar je iedereen blij mee maakt."

10 Hoe ging je gezin om met je vedettenstatus?

"We wonen intussen al 21 jaar in Frankrijk. Mijn vrouw Vero heeft altijd ons gezin gemanaged. Zonder haar had ik dit nooit kunnen bereiken. Mijn kinderen, Cyriel en Marie, hebben gelukkig nooit beseft dat ik bekend was. Enkel wanneer ze in Vlaanderen kwamen, merkten ze het. Toen ze Cyriel ooit vroegen: 'Ben je de zoon van Piet?', antwoordde hij: 'Nee, dat is mijn papa.' Dat zegt genoeg. Voor hen ben ik hun vader en geen bekend gezicht."

11 Wat deed vijftig worden met je?

"Het gaf me enorm veel voldoening. Vanaf dan hoeft er niet meer zo veel. Alles wat er dan nog bij komt, is goed, maar anders is het ook goed. Het enige dat telt, is gezond en gelukkig zijn samen met mijn vrouw en twee kinderen."

12 Wie is je heldin?

"Mijn moeder. Zo worden ze niet meer gemaakt. Ze trok op haar negentiende mijn vader achterna naar Congo, zonder dat ze wist wat ze er kon verwachten. Uiteindelijk zijn ze allebei halsoverkop moeten vluchten toen de opstand begon."

13 Zit het reizen jou ook in de genen?

"Ik reis altijd de zon achterna. Ik heb een huis in Zuid-Afrika waar ik overwinter. Ik werd er op slag verliefd op. Ik koop altijd met mijn hart. Net zoals ik in Frankrijk gedaan heb. Ik hou van de vrijheid en het weidse in Afrika. Dat trok ook mijn ouders aan."

14 Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

"Enkele dagen geleden op een begrafenis. Iemand hoeft zelfs niet dicht bij me te hebben gestaan om me emotioneel te laten worden. De kist, de kerk… Het herinnert me allemaal aan de begrafenis van mijn moeder. En dan komt dat verdriet opnieuw naar boven. Het is nog te vers."

15 Wat kwetst je?

"Je mag kritiek geven en denken wat je wilt, maar er moet altijd respect zijn. Mensen kunnen enorm grof zijn. Alsof je niks voelt omdat je bekend bent. Ik vind het heel erg wanneer er getwijfeld wordt aan mijn vakmanschap of wanneer ik niet met respect behandel word. Ik ben ook enorm geschrokken van de hele mediahetze rond die kreeft en het voorval met Sofie Dumont. Eén verkeerde zin en plots werd ik integraal van de kaart geveegd. Vroeger was ik rock-'n-roll omdat ik alles zei wat ik dacht, maar zodra ik bekend werd, moest ik plots mijn mond houden. Ik was daar echt niet goed van."

16 Hoe vergevingsgezind ben je?

"Tegenwoordig glijdt alles makkelijker van me af en ik probeer online commentaren en sociale media zoveel mogelijk te vermijden. Maar als iemand me iets verkeerd doet, dan wordt die verticaal geklasseerd. Als die persoon zich nadien excuseert, zal ik er rekening mee houden, maar vergeten? Nooit!"

17 Je bent trots?

"Enorm. Ik kom uit een gezin met veel frustraties, dus ik wou me bewijzen. Vroeger zeiden ze dat ik een Napoleoncomplex had, omdat ik nogal klein ben. Dat zou kunnen."

18 Waar heb je spijt van?

"Er zijn periodes geweest dat ik niet zo'n fijne man was. Ik ben enorm gedreven en daardoor kan ik erg streng overkomen. Ik ga recht vooruit en kan daarin zelfs nogal onredelijk zijn. (lacht) Vroeger was het zowel professioneel als privé my way or the highway. Maar als je ziet wat ik bereikt heb, is het logisch dat het leven natuurlijk niet altijd over een fluwelen weggetje gelopen is. Alles wat ik gedaan heb, heeft me gebracht tot waar ik sta, maar misschien zou ik bepaalde dingen wel anders verwoord hebben. Naarmate ik ouder word, besef ik dat diplomatie je wellicht verder brengt. Ik heb nu meer een evenwicht gevonden tussen professioneel zijn en mezelf echt tonen. Misschien hebben ze de mens wel verkeerd gemaakt: pas op het einde kom je tot inzicht. Maar goed, het is wat het is."

19 Wat is het mooiste compliment dat je ooit gekregen hebt?

"Op m'n 22ste werkte ik bij de legendarische tweesterrenchef Roger Souvereyns. Ik vond koken wel tof, maar het was geen roeping. Na een tijdje merkte ik dat Roger iedereen afstootte behalve mij. Mij gaf hij nooit onder mijn voeten. Pas toen hij me nadien vroeg of ik zijn souschef wilde worden, besefte ik dat ik schijnbaar toch wel wat talent had."

20 Kun je fouten toegeven?

"Nee, omdat ik enorm perfectionistisch ben. Een fout toegeven is per definitie zeggen dat je niet perfect bent. Uiteindelijk weet niemand dat je de kervel vergeten bent, zeg dat dus ook niet."

21 Wat was je bijnaam vroeger?

"Het varkenspootje. Met mijn eerste restaurant was ik de beeldenstormer. Ik zou iedereen kreeft met varkenspoot doen eten, terwijl dat helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Nadien noemden ze mij de rijzende yoghurtster omdat ik yoghurt in plaats van room gebruikte."

22 Wat maakt je gelukkig?

"De stilte in mijn tuin in Frankrijk. Op andere plekken hoor je nog weleens de zee. Hier af en toe een vogel of het geritsel van een varken, verder niets. Wanneer ik een quatre-mains organiseer, laat ik de chefs altijd bij me thuis logeren. Het is telkens de stilte die hen verbaast wanneer ze wakker worden."

23 Wat eet je als laatste avondmaal?

"Eén gerecht zou veel te weinig zijn voor een chef. Ik zou een degustatiemenu opstellen met onder meer een pasta met truffel, de hutsepot van mijn moeder en de paling in 't groen van Bizie Lizie in Antwerpen."

24 Wat zou je nog graag willen doen?

"Ik zou graag eindigen hoe ik gestart ben, met een leuk tv-programma. Met Likoké heb ik op een mooie manier afscheid genomen van de gastronomie. Hetzelfde zou ik willen doen voor tv. Ik heb een groot ego en toon graag wat ik kan. Ik zou graag nog eens alles uit de kast halen op tv. Maar als het niet zo is, zal het mijn humeur ook niet bederven."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Piet Huysentruyt

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen