Meest recente artikelen

Weet jij hoe cacao groeit?

En 10 andere dingen waarvan je niet wist hoe ze groeien

Weet jij hoe cacao groeit? Artikel

Hoe onze voedingsmiddelen eruit zien eens ze geoogst zijn en in de supermarkt liggen, weten we allemaal. Maar heb je al eens stilgestaan bij hoe ze groeien? Zo heb je je favoriete fruit nog nooit gezien!

Pindanoten

Pinda's groeien onder de grond, maar bovengronds groeit er een mooie, gele bloem op. In september en oktober worden de pinda's geoogst. Nadien worden ze open gelegd om te drogen.

Kiwi’s

Kiwi's groeien net zoals druiven aan ranken. Om de vrucht te vormen moet een mannelijke plant een vrouwelijke plant bestuiven. Dit gebeurt meestal via insecten. Kiwi's worden vaak onrijp geplukt, omdat ze dan harder en dus makkelijker te transporteren zijn.

Quinoa

Quinoa zijn eigenlijk de eetbare zaadjes van deze plant! Ze wordt al eeuwenlang geteeld op koele, droge hoogvlaktes in Zuid-Amerika waar verder niets kan groeien. Er zijn meer dan 3000 soorten quinoa, maar de meest voorkomende varianten zijn de witte, rode en zwarte.

Cacao

Cacao komt uit de zaden van grote vruchten die aan een boom groeien. De vrucht groeit rechtstreeks op de takken en bevat tot 40 zaden. Aanvankelijk is de vrucht groen, nadien wordt die geel en uiteindelijk krijgt ze een bruinrode kleur. De cacaozaden worden samen met het vruchtvlees 2 tot 8 dagen gefermenteerd in een emmer of in bananenbladeren.

Cashewnoten

Cashewnoten groeien uit een vrucht, ook wel de cashewappel genoemd. Per vrucht groeit vaak slechts één noot. De cashewappel is geel of rood en maar tot 24 uur na het plukken eetbaar! De cashewnoot is eigenlijk het zaadje van deze vrucht. Rond de noot zit een huid die giftig is en ernstige huidirritatie kan veroorzaken. Voor de cashewnoot verkocht kan worden, moet dit velletje dus verwijderd worden.

Ananas

Veel mensen denken dat ananas aan een boom groeit, maar dat klopt niet. Ananas groeit tussen deze planten op een veld. Per plant groeit er één ananas. Uit de kroon van de ananas kan dan weer een nieuwe plant groeien. Om een ananas te kweken, heb je dus eigenlijk een andere ananas nodig!

Dadels

Dadels groeien in grote clusters aan palmbomen. De vrouwelijke palmbomen worden handmatig bestoven met mannelijke zaadjes. Eens er vruchten aan de boom komen, worden er soms wat takken weggehaald om de vruchten meer ruimte te geven. Hoe meer ruimte de vrucht krijgt, hoe groter de dadels kunnen worden.

Spruitjes

Spruitjes groeien boven de grond aan een stronk. Bij het oogsten wordt de volledige stam afgesneden. Nadien worden de spruitjes er pas af gehaald. Vroeger gebeurde dat met de hand, maar tegenwoordig wordt het machinaal gedaan.

Kappertjes

KappertjesKappertjes zijn eigenlijk de knopjes van deze bloem! De ongeopende bloemenknopjes van de kappertjesplant worden geconserveerd in zout of opgelegd in azijn om hun zurige smaak te bekomen.

Kikkererwten

Kikkererwten groeien in een groene peul aan een lage struik. In een peul van ongeveer 3 centimeter zitten twee tot drie kikkererwten.

Kaneel

Kaneel is de gedroogde variant van de schors van deze boom. Kaneelstokjes zijn dus schaafsels gedroogde en opgerolde binnenste bast van de kaneelboom. Die schaafsels worden ook vaak vermalen tot poeder.

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen