Meest recente artikelen

De lekkerste limonade maak je zelf

Homemade drankjes zonder alcohol

De lekkerste limonade maak je zelf Artikel

Mocktails (alcoholvrije cocktails), en zelfgemaakte limonades zijn hipper dan ooit. De ultieme citroenlimonade is niet te zuur, niet te zoet, niet te bitter, maar ook niet te waterig... hoe krijg je de perfecte limonade? Met onze tips!

 

De basis

Limonade is in feite niets meer dan watercitroensap en suiker. Om te vermijden dat de suiker naar de bodem zinkt in plaats van op te lossen in je drankje, maak je eerst een siroop. Doe evenveel suiker als water in een pot (1:1), bijvoorbeeld 100 gram suiker en 100 milliliter water. Zet de pot op het vuur en breng zachtjes aan de kook. Als de suiker volledig is opgelost, is de suikersiroop klaar.

Smaakmakers

Je kunt verschillende smaakmakers zoals citroengras, gember of tijm toevoegen. Experimenteer je graag? Maak dan een vlierbloesemsiroop of aardbeiensiroop. Laat deze aromaten even meekoken met je siroop, haal van het vuur en laat trekken. Let wel op met broze kruiden zoals munt. Deze kook je beter niet mee en laat je niet te lang trekken, anders worden ze bitter. Ga je voor extra smaakmakers? Haal je siroop dan even door een zeefje voor een egaal mengsel zonder stukjes. Restje siroop over? Dit doe je er nog mee!

Aanlengen

Doe de suikersiroop in een karaf (of glas) en leng naar smaak aan met citroensap. Hoeveel citroensap je toevoegt, hangt af van je eigen smaak én van hoe zuur je citroenen zijn. Dat verschilt per variëteit en ook het tijdstip: op het einde van het seizoen smaken citroenen zoeter. Eén deel suikersiroop op één deel citroensap is een goed vertrekpunt.

Water

Voeg water toe. Een goede richtlijn is 1 deel siroop op 1 deel citroensap en 3 à 5 delen water. Wil je een sprankelende limonade: voeg dan eerst maar een klein beetje water toe. Leng aan met ijskoud spuitwater vlak voor serveren.

Laat infuseren

Roer het mengsel goed door elkaar en zet minstens een halfuur – maar liever langer – in de koelkast zodat de smaken goed kunnen blenden. Proef of je limonade goed op smaak is. Is je drankje toch wat te zoet? Leng aan met spuitwater. Smaakt het te flets? Voeg dan nog wat siroop of citroensap toe tot je het helemaal perfect vindt!

De afwerking

Werk je homemade limonade af met een takje verse munt, een schijfje citroen of komkommer. Vul je glas aan met ijsblokjes of geschaafd ijs. Maak je ijsblokjes extra mooi door er eetbare bloemen of kruiden aan toe te voegen.

De lekkerste limonades

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen