Meest recente artikelen

De mooiste tafelversiering voor kerst? Zo doe je het!

Oh's en ah's verzekerd!

De mooiste tafelversiering voor kerst? Zo doe je het! Artikel

Bij een geslaagd kerstfeest hoort ook: een prachtige kersttafel. Maar hoe pak je dat het beste aan? Wij vroegen het aan interieurstyliste Anne-Catherine van de blog Clo Clo.

Kijk eerst eens wat je zelf in huis hebt

Anne-Catherine: "Je hoeft echt niet elk jaar alles nieuw te kopen. Kijk vooral eerst eens in je kasten wat je zelf in huis hebt. Bepaal de stijl en het kleurenpalet waarin je je tafel gaat aankleden, en koop je toch iets, ga dan voor iets wat je zelf heel mooi vindt of wat veel karakter heeft."

Begin bij het begin

Anne-Catherine: "Het begint allemaal met het juiste tafellaken en met borden, bestek en glazen. De nuttige dingen dus. Die zijn het belangrijkste op je tafel. Je mag gerust spelen met verschillende vormen en groottes, als het allemaal maar een beetje bij elkaar past. Daarna voeg je items toe die ook nuttig zijn, maar die je eventueel aan de kant kunt zetten wanneer je meer plek nodig hebt op tafel. Denk bijvoorbeeld aan onderborden, een broodplank… Het is altijd mooi als je met 'verzamelingen' werkt: leg bijvoorbeeld een marmeren plaat op tafel met daarop brood, boter, zout en olijfolie. Of groepeer een fles water, glazen, partjes limoen.. Daarna pas begin je te decoreren."

Ga voor een persoonlijke touch

Anne-Catherine: "Probeer bij het decoreren van je feesttafel eens out of the box te denken. Waarom zou je servet bijvoorbeeld altijd op of naast je bord moeten liggen? Je zou het bijvoorbeeld ook over de rugleuning van de stoel kunnen draperen, of onder je bord leggen en laten afhangen zodat je feesttafel wat kleur krijgt. Voeg iets persoonlijks toe, handgeschreven naamkaartjes bijvoorbeeld of een zakje van kraftpapier dat je versiert met stempeltjes en waarin je het bestek kunt stoppen. Heel populair momenteel is handlettering: je hoeft daarvoor echt geen specialist in kalligrafie te zijn. Schrijf bijvoorbeeld je menu met de hand en zet alle bewegingen die je naar beneden maakt, iets dikker aan, dat ziet er heel leuk uit.

En wat doe je met een oerklassiek wit servies?

Allemaal goed en wel als je mooie hippe borden hebt, maar wat doe je als je zo'n doodgewoon, oerdegelijk servies van wit hotelporselein hebt? Anne-Catherine: "Op zich is daar niks mis mee, maar zo'n servies brengt natuurlijk weinig sfeer. Toch kun je ook daarmee een feestelijke tafel aankleden. Leg je servet over je bord en laat het afhangen over de rand van de tafel, bijvoorbeeld. Zo breng je meteen heel veel kleur. En kies voor bijzondere glazen of een bijzonder bestek. Dat leidt de aandacht een beetje af van je witte borden. Werk je feesttafel af met wat groen, want dat brengt leven op tafel. Het hoeft allemaal niet te perfect te zijn: zelfs wat mooie blaadjes over de tafel gestrooid, kunnen heel wat sfeer brengen."

Meer ideetjes van Anne-Catherine? Die ontdek je hier

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen