Meest recente artikelen

Gorgonzola AOP, de verrassende twist in jouw gerechten!

Verras je gasten!

Gorgonzola AOP, de verrassende twist in jouw gerechten! Artikel

Advertorial

Van het aperitief tot het dessert: de koning van de Italiaanse blauwschimmelkazen voelt zich overal thuis. Ontdek 4 zoete en hartige recepten met Gorgonzola AOP en verras je gasten!

Natuurlijk smaakt Gorgonzola AOP lekker bij een lekker glas wijn of bier, maar deze kaas heeft nog veel meer in zijn mars. Als ingrediënt geeft Gorgonzola AOP een verrassende twist aan zoete en hartige recepten. Heb je restjes in de koelkast, dan geeft deze kaas ze een heerlijke extra toets.  Nog niet helemaal overtuigd? Deze blauwschimmelkaas is veelzijdig,  makkelijk verteerbaar en zelfs geschikt voor mensen met gluten- of lactose-intolerantie. Gorgonzola AOP maakt echt het verschil!

APERITIEF: Gegarneerde bruschetta met wortelcrème, Gorgonzola AOP en basilicumscheutjes

Ingrediënten voor 6 bruschetta's

120 g Gorgonzola AOP – 250 g oud donker brood – wortelen (reeds gekookt) – 1 tl gemberpoeder – ½ knoflookteentje – extra vierge olijfolie – zout – peper – basilicumscheutjes – maanzaad

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de wortelen, een theelepel gemberpoeder en een half teentje knoflook in een mengkom. Giet er een scheutje olie over en meng met een mixer tot een homogene pasta. Kruid met peper en zout.
  2. Snij het brood in sneden, giet er een scheutje extra vierge olijfolie over en bak ze in 5 minuten goudbruin in de oven op 200 °C.
  3. Beleg de bruschetta: smeer de wortelcrème op de gebakken broodsneden, leg er stukjes Gorgonzola AOP op en werk af met maanzaad en basilicumscheutjes.

 

VOORGERECHT: Aardappelkroketten met een vulling van Gorgonzola AOP

Ingrediënten voor 4 personen

80 g Gorgonzola AOP – 500 g aardappelpuree – 3 eieren – 1 el bloem – wilde venkel – zout – peper – zoutvlokken – paneermeel – zaadolie

Bereiding

  1. Doe de puree in een mengkom, voeg een ei, de wilde venkel en de bloem toe, en kruid met peper en zout. Meng alles tot een homogene pasta.
  2. Neem een beetje puree in je handpalm, maak een kuiltje in het midden en leg er een blokje Gorgonzola AOP in. Vouw de puree dicht om een kroket te maken. Herhaal tot de ingrediënten op zijn.
  3. Doop de kroketten in twee geklopte eieren en rol ze vervolgens door paneermeel.
  4. Bak ze goudbruin in voldoende zaadolie. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en dien ze daarna warm op.

HOOFDGERECHT: Broodsoufflé met Gorgonzola AOP Piccante

Ingrediënten voor 4 personen

120 g Gorgonzola AOP Piccante – 150 g oud brood – 100 g spinazie (reeds gekookt) – 12 halfgedroogde kerstomaten – 1 glas melk – een ei van 100 g – tijm – extra vierge olijfolie – peper – zout – paneermeel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Giet de melk in een kom en laat het grof gesneden brood erin weken. Pers het brood goed uit en zet het daarna opzij.
  2. Meng het ei, de spinazie, de Gorgonzola AOP Piccante en de halfgedroogde kerstomaatjes in een mengkom. Kruid met enkele takjes tijm, peper en zout, en meng opnieuw.
  3. Vet 4 soufflévormen in met olie en bekleed ze met paneermeel. Meng een lepel vochtig brood met een lepel garnituur en vul zo elke vorm. Strooi paneermeel over het geheel.
  4. Zet de soufflés ongeveer 20 minuten in de oven. Dien ze warm op.

DESSERT: Cheesecake van Gorgonzola AOP

Ingrediënten

250 g zachte kaas, bv. mascarpone – 120 g Gorgonzola AOP Dolce – 100 g yoghurt – 3 gelatineblaadjes – 40 ml melk – 250 g koekjes – 175 g boter – vers fruit naar smaak – muntblaadjes

Bereiding

  1. Breek de koekjes in stukjes, doe ze in een kom met zachte boter en meng.
  2. Verdeel het mengsel over een taartvorm als bodem voor de cheesecake en zet in de koelkast.
  3. Week de gelatineblaadjes in water. Meng de gorgonzola, yoghurt, zachte kaas van het type mascarpone en suiker tot een gladde crème.
  4. Breng de crème en melk in een pot aan de kook, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de gorgonzolacrème.
  5. Haal de taartbodem uit de koelkast, verdeel de crème erover en laat minstens 2 tot 3 uur in de koelkast opstijven.
  6. Neem de cheesecake uit de koelkast, haal hem uit de taartvorm en werk af met fruit en munt.

 

Gorgonzola AOP in 5 punten

1 • Gorgonzola AOP is een rauwe, zachte blauwschimmelkaas uit de familie 'erborinati'. Tijdens het productieproces worden penseelschimmelculturen aan de kaas toegevoegd en die ontwikkelen zich tot de kenmerkende groene aders. Gorgonzola AOP bevat geen additieven of bewaarmiddelen.

2 • 100 g Gorgonzola AOP bevat evenveel cholesterol (70 mg) als 100 g mager kalfsvlees, kalkoendrumstick, kipdrumstick (zonder huid), bresaola of gekweekte brasem of zeebaars.

3 • De korst werkt net zoals een doos: het is een soort biologische, natuurlijke en traditionele verpakking. Snij dus bij voorkeur de korst van de kaas voordat je die opeet.

4 • Gorgonzola AOP past perfect bij zoete, minerale wijnen. Denk aan witte wijnen met riesling of pinot blanc of aan Orvieto Classico. Ook roséwijnen zoals Chiaretto del Garda of Lagrein Kretzer en rode wijnen zoals Valtellina Superiore of Sassella zijn een prima keuze. Meer een bierliefhebber? Dan kies je het best voor dubbel gemout bier. IPA's, Belgische trappistenbieren en lichte Belgische abdijbieren zijn een ideale match voor de pittige variant van Gorgonzola AOP.

5 • Je neemt de gorgonzola het best minstens een halfuur voor consumptie uit de koelkast.

Meer informatie ophttps://nl.gorgonzola.com

Lees ook:7 dingen die je moet weten over Gorgonzola AOP

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen