Meest recente artikelen

Alles over gremolata

Italiaanse smaakbom

Alles over gremolata Artikel

Meng citroenzeste met knoflook en peterselie, en je hebt gremolata. That’s it. Die heerlijke eenvoudige Italiaanse keuken, het zit hem in de kleine dingen.

In de gremolata draait het allemaal om de verse peterselie. Neem een groot handvol van de platte variant. Zorg dat de peterselie niet te nat is. Zo gaat het snijden makkelijker.

Daarnaast heb je citroenzeste nodig, bij voorkeur van een onbehandelde citroen. Zo ben je zeker dat de schil helemaal schoon is. Met nog een teentje knoflook en wat olijfolie ben je helemaal klaar om gremolata te maken.

  • Hak de peterselie, plet de knoflook en rasp de citroen.

Citroen raspen lukt het best met een scherpe rasp. Zo ben je zeker dat je enkel het gele deel van de schil raspt. Het witte deel smaakt bitter, dat wil je niet gebruiken.

Gremolata kan je maximum 1 dag op voorhand maken. Zeker knoflook verliest veel smaak wanneer hij op voorhand geperst wordt. Probeer dat dus te vermijden.

Frisse smaakmaker

Gremolata is de klassieke sidekick van de de gekende ossobuco. De frisse peterselie en de citroen balanceren perfect met de vette en volle smaak van vlees.

Bij vis en groenten

Naast de typische vleesbereidingen, past gremolata ook prima bij gerechten met vis of groentjes. Denk je na het proeven: “hier ontbreekt nog een frisse toets”, dan is gremolata een goed idee.

 

De Italianen zullen het misschien niet graag horen, maar durf zeker ook eens te experimenteren. Met munt of koriander ga je voor een nog frissere toets. Of ga eerder de zoete kant op, en vervang de citroenzeste door zeste van mandarijn. Of wat dacht je van een oosterse toets, door de knoflook te vervangen door gember?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!