Meest recente artikelen

Overrijpe pruimen? Maak er dit lekkers mee!

Van zalig zoete confituur tot frisse limonade

Overrijpe pruimen? Maak er dit lekkers mee! Artikel

Pruimen zijn op hun best van juli tot september. Ze smaken heerlijk puur natuur, zo uit het vuistje. Zijn ze overrijp? Verwerk ze dan in één van deze zalige desserts.

Wanneer is een pruim rijp?

Kijk vooral niet naar de kleur van een pruim. Vaak wordt gedacht dat de dieprode kleur van een pruim een teken van rijpheid is, maar dat is het niet. Kijk liever naar de schil, die moet zacht en glad zijn. Ziet de schil van een pruim er gerimpeld of slap uit, dan koop je ze beter niet.

Pruimen zijn overrijp als ze te sappig worden om uit het vuistje op te eten. Verwerk ze dan liever tot confituur of compote of in een zomerzoet dessert. Je kan ook limonade van (rijpe) pruimen maken of pruimenlikeur. Om likeur te maken, was, ontpit en halveer je een kilo pruimen. Doe 250 g suiker en een kaneelstokje in een grote weckpot en giet er 1 liter jenever (of een andere neutrale alcohol met minimum 20% alcoholpercentage) over. Voeg de pruimen toe, roer goed en sluit de pot af. Laat een paar maanden trekken voor een optimale smaak en zeef de likeur voor gebruik. Voor een grote kan pruimenlimonade pureer je 300 gram rijpe pruimen. Duw het mengsel door een zeef en meng het met het sap van twee citroenen, 150 gram suiker en twee liter bruiswater. Serveer de pruimenlimonade lekker fris.

Handig: zo weet je wanneer fruit rijp is

Wist je dat?

  • Pruimen groeien aan bomen. Zo'n pruimenboom wordt drie tot zeven meter hoog.
  • De zoete steenvrucht kan verschillende kleuren hebben: van geel over rood tot blauwzwart.
  • Pruimen zijn vezelrijk en bevorderen de darmwerking. Ze zijn ook rijk aan vitamine C en D en kalium.
  • Eén pruim bevat net zoveel antioxidanten als een handvol blauwe bessen.
  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen