Meest recente artikelen

Eten ontdooien: zo hou je het gezond

Safety first!

Eten ontdooien: zo hou je het gezond Receptenset

Eten in de diepvriezer bewaren, allemaal goed en wel, maar hoe ontdooi je het het best? En hoe ontdooi je het veilig? Met deze tips komt het goed!

Dat je eten dat uit de diepvriezer komt best niet op het aanrecht of – nog erger – op de verwarming laat ontdooien, wist je natuurlijk wel. Wanneer je dingen invriest, gaan de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor bederf in een soort slaapstand. Tijdens het ontdooien worden ze weer actief, waardoor je op je hoede moet zijn voor voedselvergiftiging. Meteen ook de reden waarom iets wat ontdooid is, niet opnieuw mag ingevroren worden. Dat is, tenzij je het eerst bereid hebt, dan mag die bereiding wel opnieuw de diepvriezer in. Maar hoe kun je dan op een veilige manier eten ontdooien?

In de koelkast

Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien. Bovendien zal je koelkast een beetje minder stroom verbruiken doordat je er iets kouds in zet. Dat is mooi meegenomen, toch?

Leg iets wat je in de koelkast gaat ontdooien altijd op een bordje of in een bakje en dek het af. Dit voorkomt dat het dooivocht – wat bacteriën bevat – op andere voedingsmiddelen lekt. Je vermijdt ook dat het ontdooiende eten in aanraking komt met micro-organismen uit andere producten die (mogelijk al te lang) in de koelkast liggen. Of vries voedingsmiddelen in in bakjes die zo van de diepvriezer in de koelkast en daarna in de oven of microgolfoven mogen. Dat bespaart je weer wat afwas. Ideaal voor spaghettisaus, stoofvlees of voor een restje van een maaltijd, bijvoorbeeld. Is alles ontdooid en heb je intussen toch meer zin om uit eten te gaan in plaats van zelf te koken? Geen probleem. Iets wat je in de koelkast hebt laten ontdooien, kun je gerust nog een dagje langer in de koelkast laten liggen alvorens het te bereiden.

In een waterbadje

Oeps, vergeten het vlees een dag van tevoren in de koelkast te leggen om te ontdooien? Probeer dan de koudwatermanier. Gaat het om vacuüm verpakte stukken vlees of vis, dan kun je ze meteen in een bak koud water leggen. Als ze niet vacuüm verpakt zijn moet je ze even in een diepvrieszakje met ziplock doen. Of, als je ze ingevroren hebt in bakjes die goed luchtdicht afsluiten, dan kun je dat bakje ook zo in koud water onderdompelen. Het moet echt koud water zijn, geen lauw water. Lauw water kan bacteriën laten broeien. Maar geen nood, het ontdooien met koud water gaat vrij snel. Een stukje vis- of kipfilet is in ongeveer 20 minuten ontdooid op deze manier, dikke stukken hebben wat meer tijd nodig. Vervang elke 20 à 30 minuten het water door nieuw koud water. Door de omgevingstemperatuur zal het immers opwarmen. En blijf bij je plannen om vandaag zelf te koken. Voedsel dat je met de koudwatermanier ontdooit, moet onmiddellijk daarna bereid worden.

In de microgolfoven

Eten ontdooien gaat nog sneller in de microgolfoven. Doe wat je wilt ontdooien in een bakje dat geschikt is voor de magnetron (ontdooi bijvoorbeeld nooit rechtstreeks in het piepschuimen bakje van de supermarkt!) en verwarm het op de speciale ontdooistand. Weersta de verleiding om er toch wat hogere temperatuur tegenaan te gooien. In plaats van te ontdooien zal het voedsel dan ongelijkmatig beginnen te garen. Bovendien gaan er veel vocht en vitaminen en mineralen verloren. Halverwege het dooiproces moet je het voedsel omdraaien of even omroeren, zodat het gelijkmatig ontdooit. Voedingsmiddelen die je ontdooid hebt in de microgolfoven, moet je meteen bereiden.

Of gewoon niet ontdooien?

Sommige dingen kun je gewoon rechtstreeks uit de diepvriezer bereiden. Diepvriesgroenten, bijvoorbeeld, of bereide producten zoals kroketjes hoef je niet vooraf te ontdooien. Ook ovenschotels die je ingevoren hebt kun je rechtstreeks in de oven zetten om op te warmen, op voorwaarde dat je een schaal of bakje hebt gebruikt dat zowel in de diepvriezer als in de oven mag.

En dan … opwarmen

Zorg ervoor dat voedsel dat ingevroren geweest is, steeds goed tot in de kern verwarmd wordt – of dat nu gewoon in de pan, in de oven of in de microgolfoven is. Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer. Ga je eten ontdooien in de microgolfoven, roer het dan een paar keer goed door. De magnetron verwarmt je eten namelijk niet gelijkmatig, en zo vermijd je koudere zones. Je hoeft trouwens niet bang te zijn om de microgolfoven te gebruiken om eten op te warmen. Uit onderzoek blijkt dat sommige (wateroplosbare) voedingsstoffen net beter bewaard blijven door iets op te warmen in de magnetron (of de oven), dan wanneer je ze zou koken of stomen. Door voeding te lang of op een te hoge temperatuur te verwarmen, gaan ook voedingsstoffen verloren. Soms is iets kort opwarmen in de magnetron dus de beste keuze.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen