Meest recente artikelen

Ilse bakt viskes: een blik achter de schermen

Ilse bakt viskes: een blik achter de schermen Artikel

Elke maand presenteert Libelle-kok Ilse D’hooge ’VIS! voor elk seizoen’, een kookprogramma op je regionale tv-zender. Vandaag zijn de opnames voor november en december en wij kijken mee.

De opnames vinden plaats in de riante keuken van een witte villa in Roeselare. Sterrenchefs van dienst: Ilse D'hooge en Danny Huyghebaert. Ilse is al 5 jaar Libelle- kok en heeft samen met haar man een viswinkel. Danny is 25 jaar lang visser geweest. Echt een stoere zeebonk dus, sappig West-Vlaams accent, tatoeages en grijs borsthaar inbegrepen. Vandaag filmen Ilse en Danny de opnames voor november en december. Op het menu: gerookte coquilles met kastanjechampignons in een glaasje en grietrolletjes met een heerlijk appel-kerriesausje.

Een voorbereide kok is er twee waard

Een aflevering van 'Vis! voor elk seizoen' duurt maar een kleine 10 minuten, maar vraagt heel wat voorbereiding. De productiecrew is al van 8 uur 's ochtends bezig met camera's en belichtingsspots. En ook de presentatoren moeten de handen uit de mouwen steken. "Ik ga altijd op zoek naar een recept met de vis van de maand. Het liefst iets betaalbaars dat makkelijk te bereiden is, zodat ik het kan uitleggen in een paar minuten", vertelt Ilse. "Ik neem vooraf mijn tekst goed door: op televisie moeten de instructies kort en krachtig zijn. Al is er gelukkig ook ruimte voor een beetje improvisatie." Ilse en Danny zorgen zelfs voor hun eigen ingrediënten. "Ik ben lang visser geweest, dus ik weet precies welke vis ik het best van welk schip kan gaan halen", zegt Danny, terwijl hij twee grote bakken sint-jakobsschelpen en grieten op het aanrecht ploft. "En ik heb graag de beste ingrediënten voor mijn bereidingen, dus die neem ik mee van thuis", valt Ilse hem bij.

Stoere zeebonk met laagje poeder

Inhoudelijk en praktisch zit het dus al goed, maar het geheel moet er natuurlijk ook nog mooi uitzien. Ilse en Danny zijn op hun paasbest gekleed en strijken nog snel hun schorten voor de opnames beginnen. Hun haar wordt gestyled en ze worden ook nog even gepoederd. "Zelfs stoere vissers ontsnappen niet aan make-up", lacht iemand van de productiecrew. Ilse laat het zich allemaal welgevallen, maar Danny is minder enthousiast. "Als je nu 4 kilo poeder had, zou je er misschien nog iets van kunnen maken", mompelt hij. Als je voor televisie werkt, moet je soms dingen doen die je nog nooit hebt gedaan. Zoals een sint-jakobsschelp opensnijden voor de gerookte coquille. Want een coquille die net uit de zee komt, ziet er natuurlijk niet zo mooi, wit en glanzend uit als de coquilles die je in een restaurant geserveerd krijgt. Integendeel, je moet het ding eerst uit de schelp weten te peuteren en vervolgens de bruine smurrie die eraan hangt verwijderen.

Danny snijdt de schelp open met een gigantisch keukenmes alsof het niets is, maar Ilse heeft daar veel minder ervaring mee. "Meestal doet mijn man dat. Ik ontferm me over de bereiding. Ik vind het wat griezelig, zo'n gevaarte." Gelukkig is Danny een goede leermeester en na 3 takes is Ilse mee met de techniek. Maar zelfs Danny heeft nog het een en ander te leren. Voor het tweede recept schakelt Ilse hem in om brunoise, lees: kleine blokjes, te snijden van champignons. Ook de peterselie moet hij hakken. "Dit is duidelijk mijn rayon niet", zucht Danny. "Mijn vingers zijn te dik voor zo'n prutswerk. Het is veel leuker om die champignons op te eten dan ze te snijden", lacht hij.

En de Oscar gaat naar…

"Een programma presenteren is altijd een beetje acteren", vertelt Ilse. "Ik praat toch wel op een andere manier dan wanneer ik bijvoorbeeld een workshop geef." Voor de openingsbeelden moeten ze doen alsof ze gezellig aan het keuvelen zijn en als Ilse aan Danny uitlegt hoe je een coquille kunt roken met een takje tijm, moet hij overdreven verbaasd reageren. "Doe dat nog maar eens, maar nu iets beter articuleren", zegt het productiehoofd als Danny spontaan een grapje maakt. "Het is allemaal nieuw voor ons, maar we beginnen elkaar duidelijk beter aan te voelen", legt Ilse uit. Natuurlijk overkomen is niet evident, zeker niet als je een take verschillende keren opnieuw moet doen.

Geduld is een mooie deugd

Bij elke take loopt er wel iets mis. Zo gooit Ilse de knoflook enthousiast in een pan, maar blijkt de olie nog niet heet te zijn. Dus moet alles weer uit de pan om toch maar dat pruttelende geluid te hebben. Zeker 's middags, als de vermoeidheid toeslaat, wordt het moeilijker. Ilse verspreekt zich en zij en Danny schieten in de lach. Ze proberen zich te herpakken, maar pas na 6 takes lukt het hen om serieus te blijven. Het lijken wel de opnames van de een of andere sitcom. "Net alsof ik 2 pubers in huis heb", lacht het productiehoofd. Eind goed, al goed, want tegen 18 uur 's avonds zitten de opnames erop en kan de hongerige crew eindelijk proeven van de heerlijke viskes die Ilse gebakken heeft.

>> Bekijk hier alle afleveringen van dit tv-programma

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen