Meest recente artikelen

Spanakopita met snijbiet van Madame Zsazsa

Smaakmaker

Spanakopita met snijbiet van Madame Zsazsa Artikel

In de Kempense moestuin van blogster Kim Leysen, beter bekend als Mme Zsazsa, staan heel wat vergeten groenten. Voor Libelle-Lekker maakt ze smakelijke driehoekjes met snijbietvulling. “De snijbietdriehoekjes is een gerechtje gebaseerd op de Griekse ‘Spanakopita’, een spinazietaart met feta en dille. Ik maak een soort Vlaams-Griekse versie, met in de plaats van spinazie snijbiet én met alle kruiden die op dit moment in de tuin staan. Mijn kinderen vinden de driehoekjes heel lekker, waarschijnlijk door het krokante korstje want minstens één van de drie is niet bepaald een grote groentenliefhebber.”

Spanakopita met snijbiet van Madame Zsazsa 1

Mme Zsazsa woont en werkt in een boerderijtje in de Kempen. Ze kweekt er groenten, schrijft er boeken, tekent patronen, naait rokjes, bakt brood, wafels, cake en pizza’s en wandelt met de hond.

“Snijbiet is mijn grote moestuinliefde”, geeft Kim toe. “In het voorjaar leg ik over een afstand van twee meter om de tien centimeter een zaadje, en ik kan er tot diep in de winter rijkelijk van oogsten. Ik kies ook altijd voor snijbiet in allerlei kleuren. Allemaal boeketjes in de moestuin én de smaak hangt ook af van de kleur. Hoe roder, hoe meer je de grondsmaak proeft – niet iedereen weet die te appreciëren. Voor dit recept kies ik de witte of groene stelen, die de smaak van spinazie het best benaderen. Heb je geen snijbiet, dan moet je dat zeker zaaien: het kan ook in potten. Als je wil, kun je deze driehoekjes ook gewoon maken met spinazie.

TIP: Met een komkommerslaatje of wat groene sla is dit gerecht genoeg om als avondeten te dienen, maar het zou ook een fijn voorgerecht kunnen zijn.

spanakopita met snijbiet

spanakopita met snijbiet

Weinig tijd?

“Als ik niet veel tijd heb maak ik één taart. Dan gebruik ik evenveel velletjes filodeeg, maar leg ik er zes in een groot vierkant op elkaar. In het midden komt de vulling en daarna vouw ik alles mooi dicht met de overgebleven vier velletjes. Tussen elke laag filodeeg gaat telkens wat gesmolten boter, alleen dan krijg je een lekker krokant driehoekje of taart.”

Bezoek ook de blog van Kim: Madame Zsazsa.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen